4 druhy zajímavého vánočního cukroví
Vánoce bez cukroví? Ne, to prostě nejde a určitě si každý rád aspoň zobne něčeho krásně voňavého, nazdobeného a chuťově vynikajícího. Máme pro vás čtyři tipy na letošní vánoční cukroví. Dobrou chuť!
Kokosové cukroví na plech
Na cukroví si připravte ingredience:
Těsto: 200 g hladké mouky, 135 g másla nebo Hery, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek
Náplň: 190 g kokosu, 150 g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 60 g másla nebo Hery
Poleva: 2 kusy tmavé čokolády na vaření, 1 kus bílé čokolády, jemná marmeláda
Příprava receptu Kokosové cukroví na plech:
Nejprve si připravte suroviny na těsto. Hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a žloutek spojte dohromady a zpracujte na těsto. Nechte chvilku odležet a poté vyválejte placku o tloušťce cca 4 mm. Plech vyložte pečícím papírem a dovnitř umístěte placku. Upečte při 175 °C asi po dobu patnácti minut. Mezitím si připravte náplň. Máslo rozpusťte v mikrovlnce a vlijte do misky. Dovnitř vsypte strouhaný kokos, cukr a přilijte rum. Vše důkladně promíchejte. Jakmile korpus vychladne, potřete ho marmeládou nejlépe červené barvy, navršte kokosovou náplň a dejte do ztuhnout do lednice. Na řadu přichází poleva. Nejprve rozpusťte tmavou čokoládu na vaření ve vodní lázni a rovnoměrně ji rozetřete na kokosovou vrstvu. Dejte ztuhnout do lednice. Nakonec rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni. Do bílé čokolády namáčejte vařečku a na tmavé čokoládě vytvářejte různé cákance nebo čáry. Hotové nakrájejte na obdélníčky nebo čtverečky.
Čokoládové placičky
Potřebné ingredience: 200 g čokolády, 140 g ztuženého tuku, 100 – 150 g mandlí nebo lískových oříšků
Příprava receptu Čokoládové placičky:
Mandle nebo lískové oříšky oloupejte a opražte. Čokoládu společně s tukem rozpusťte ve vodní lázni a přidejte na kousky nasekané mandle nebo oříšky. Vše dobře zamíchejte. Připravte si hladký papír, kam nalijete menší kopečky. Stvořte z nich placičky, které odloupnete po ztuhnutí.
Mrkvové cukroví
Potřebné ingredience: 400 g hladké mouky, 250 g ztuženého tuku, 180 g strouhané mrkve, šťáva z půlky citronu, moučkový cukr na obalení
Příprava receptu Mrkvové cukroví:
Mouku, strouhanou mrkev, tuk a citronovou šťávu důkladně vypracujte v těsto. Nechte ho v chladu odpočinout a posléze vyválejte asi 1 cm silnou placku. Z placky vykrajujte různé tvary, které upečte v předem vyhřáté troubě. Ještě teplé cukroví z mrkve obalte v moučkovém cukru.
Medové linecké cukroví
Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 180 g másla nebo Hery, 120 g tekutého medu, 4 žloutky
Příprava receptu Medové linecké cukroví:
Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, medu a žloutků vypracujte těsto a dejte ho odpočinout na chladné místo na cca půl hodiny. Posléze těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrajujte různé vánoční tvary. Dejte upéct do vyhřáté trouby. Po upečení slepujte marmeládou a libovolně ozdobte.
- 7 luxusních náplní do vánočního cukroví, které si zamilujete
- Tradiční linecké cukroví – pochoutka, bez které se neobejdeme
- Cukroví na poslední chvíli aneb v jednoduchosti je krása