5 receptů na zdravé vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání (nejen) o Vánocích
Začátek měsíce prosince se v mnoha českých rodinách nese v duchu pečení. Rozpálená trouba, na pracovní desce mouka, vajíčka, olej, voňavé hrozinky, sklenička rumu i nasekané oříšky a plechy plné lahodného a křehkého cukroví, které čeká na své ozdobení a následně skončí v bříškách nedočkavých strávníků. Že se poznáváte? Co takhle ale pro jednou vyměnit klasické linecké a perníčky za jejich zdravější variantu? Máme pro vás rovnou 5 zdravých receptů na vánoční cukroví, díky nimž nemusíte trpět výčitkami.
1. Fit linecké cukroví
Budeme potřebovat:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké sójové mouky
- 100 g sezamového oleje
- 60 g agávového sirupu
- citrónovou kůru
- několik lžiček vody
Postup:
1. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladké těsto.
2. V ledničce necháme odležet zhruba po dobu 30 minut.
3. Vyválíme tenký plát a vykrajujeme oblíbené tvary formičkami.
4. Troubu si předehřejeme zhruba na 160°C.
5. Pečeme, než jednotlivé tvary nezezlátnou a okraje se nezabarví do světle růžova.
2. Makové kuličky se sezamem
Budeme potřebovat:
- 100 g máku
- 100 g sezamu
- 3-4 lžíce agávového sirupu
Postup:
1. V mixéru s vysokým výkonem rozmixujeme všechny uvedené ingredience.
2. V dlaních tvoříme kuličky
3. Obalovat je můžete v kokosu či namletých ořeších.
Náš tip: Další recepty na netradiční kuličky najdete zde.
3. Mandlové florentýnky
Budeme potřebovat:
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g neloupaných mandlí nebo oříšků
- 40 g fruktózy
- 30 g sušeného ovesného nápoje
- 4 bílky
- šťávu z půlky citrónu
- nastrouhanou citronovou kúru
Postup:
1. Nejprve si ušleháme sníh z bílků, do kterého přidáme špetku soli.
2. Poté přidáme všechny sypké suroviny, a mícháme do té doby, než vznikne tekuté těstíčko.
3. Na závěr přidáme mandle nebo ořechy
4. Rozpálíme si troubu na 175 stupňů
5. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy
6. Pečeme zhruba 45 minut
7. Po zchladnutí (cca2 – 3 hodiny) nakrájíme na tenké plátky
8. Sušíme při 50-100 stupních, dokud plátky nekřupou.
4. Vanilkové rohlíčky se slunečnicí
Budeme potřebovat.
- 250 g špaldové nebo žitné mouky
- 100 g rostlinného tuku
- 100 g rozmixovaných pražených slunečnicových semínek
- 50 g hladké kukuřičné mouky
- 50 g hnědého cukru
- půl balíčku vanilkového cukru
- mléko dle potřeby
Postup:
1. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladké těsto.
2. V ledničce necháme odležet do druhého dne.
3. Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.
4. Tvarujeme rohlíčky a ukládáme na plech.
5. Pečeme, dokud rohlíčky zrůžoví.
6. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
5. Čokoládové hrudky s rozinkami
Budeme potřebovat:
- 300 g rozinek
- 150 g čokolády na vaření
- 150 ml Salka
- 150 g pšeničných klíčků
Postup:
1. Jako první si na pánvi (na sucho) opražíme klíčky.
2. Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a rozmícháme v ní Salko.
3. Směs vaříme, dokud nezhoustne.
4. Do směsi přidáme klíčky, rozinky a pořádně promícháme.
5. Na plech vyložený pečícím papírem klademe lžičkou malé hrudky.
6. Necháme zatuhnout v ledničce a naskládáme do papírových košíčků.
Nepřehlédněte: Máme pro vás další tipy na nepečené vánoční cukroví. Najdete je tady.
Máte nějaké své oblíbené recepty na zdravé vánoční cukroví? Pochlubte se nám!
- Cukroví na poslední chvíli aneb v jednoduchosti je krása
- 7 luxusních náplní do vánočního cukroví, které si zamilujete
- Vanilkové rohlíčky