Anýzky
Anýz je mytické koření, které se k nám dováželo z Orientu. Kromě lékořice a různých čajů se anýz hojně využívá i při pečení.
Co potřebujete:
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů másla
- 150 gramů cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička mletého anýzu
- Mohou a nemusí být mandle na ozdobu
Postup práce:
- Do mísy prosejte mouku, k níž posléze přidáte cukr, na kostky nakrájené změklé máslo a vejce.
- Směs důkladně promíchejte a dodejte dále jeden žloutek a anýz.
- Těsto vyšlehejte a dejte ho alespoň na půl hodinu odpočinout.
- Potom z těsta na pomoučeném vále vyválejte tenký plát, z něhož budete postupně vykrajovat kolečka.
- Kolečka klaďte na plech s pečícím papírem.
- Anýzky můžete ještě ozdobit oloupanou mandlí.
- Dejte péct do rozpálené trouby na 200 stupňů asi na 12 -15 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a uložte do krabice. Cukroví uchovávejte v suchu a chladu.
Doba přípravy:
Celkem i s dobou odpočinutí – 1,5 hodiny
Vytisknout
[…] ryze vánoční cukroví, u nás tomu až tak přesně není. Kromě vánočního cukroví jako: anýzky, pracny, či třeba rumové kuličky s kokosem tu naleznete i jiné vánoční recepty, které […]