Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Bramborový salát

Bramborový salát je tradičním vánočním pokrmem, který se dělá na sto různých podobu. Kouzelnevanoce.cz vám přináší jak dietní verzi, tak i typy na další variace tohoto milovaného salátu.

Všechny tyto saláty však vychází z jednoho základního předpisu, který se učí na všech kuchařských školách. K tomuto základu se pak přidávají další suroviny, které nakonec změní bramborový salát k nepoznání. Nejprve se tedy seznamte se základním předpisem a následně i s možnostmi dalších jeho úprav, které můžete přizpůsobit své chuti a svým dalším potřebám.

Co budete potřebovat:

  • 1600 gramů brambor odrůda do salátu, nejlépe rohlíčky
  • Cca 200 gramů sterilovaných okurek bez nálevu
  • 150 gramů cibule
  • Sůl
  • 50 mililitrů octu
  • Mletý pepř
  • 50 mililitrů rostlinného oleje
  • 100 mililitrů láku ze sterilovaných okurek

Postup práce:

  1. S přípravou bramborového salátu je ideální začít den před Štědrým dnem
  2. Dejte si vařit brambory ve slupce, které pak nechte vychladnout.
  3. Po vychladnutí brambory oloupejte a s pomocí kráječe je do mísy nakrájejte na malé hranolky.
  4. Cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
  5. Nakrájenou cibuli pak alespoň dvakrát spařte horkou vodou. Nechte okapat a přidejte do mísy s bramborami.
  6. Vezměte sterilované okurky, nakrájejte je na jemné kostičky a přidejte do mísy.
  7. Pak začněte s dochucováním. Přidejte podle chuti sůl a pepř. Vlijte ocet a lák s okurek, podle potřeby můžete i trochu osladit cukrem. Lehce promíchejte, aby se vše smísilo a takto hotový salát vložte do druhého dne řádně vychladit.
  8. Druhý den jej pak takto můžete servírovat.
  9. Pokud do něj již nebudete nic dalšího přidávat (hrášek, majonézu a pod) můžete jej ozdobit sekanou čerstvou petrželkou. Místo bílé cibule je možno užít červenou.

Doba přípravy:

Cca 2 – 3 hodiny

Množství:

10 porcí

Tip:

  • Tento bramborový salát je původním základem salátu a je chutný lehký a dietní.
  • Lidé si jej však v průběhu času obohacovali, až jej dnes dělá každý trochu jiným způsobem.
  • Ti, kteří se neobejdou bez nějaké bílé omáčky, mohou použít buď čistý jogurt anebo jogurt smíchaný se zakysanou smetanou. Verze se zakysanou smetanou již však není ideální pro ty, kteří mají problém s cholesterolem.
  • Do klasického bramborového salátu se přidává majonéza anebo také i tatarka, jež tvoří omáčku. Tatarka omáčku odlehčí, a pokud ji použijete spolu s majonézou 1:1 i zlepší chuť.
  • Další možnost, jak odlehčit majonézový bramborový salát je požít i čistý bílý jogurt.
  • K základu kromě brambor, okurek a cibule, mnozí přidávají i sterilovaný hrášek a mrkev.
  • Někteří další do bramborového salátu přidávají dokonce i nějaký ten salám, či dokonce i rybu.
  • To, jak si to uděláte, záleží jen na vás, jak to máte rádi.
  • Jen všeho s mírou, abyste zbytek svátků nestrávili v nemocnici na přísné dietě.

   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

One Response to “Bramborový salát”

Napsat komentář