Dokážete si představit Vánoce bez tradiční vůně?
Tradiční vánoční vůně znaly a používaly již naše prababičky (více o vánočních tradicích se dočtete zde). Ano, tušíte správně – řeč je o voňavé purpuře nebo vánočním františkovi. Pojďme si tato dvě specifická aromata charakterizovat a objevit také jejich vánoční kouzlo. Pro milovníky vlastnoruční výroby přineseme také pár tipů na to, jak si vyrobit vlastní vánoční purpuru.
Co obsahuje purpura
Purpura je směsí aromatického koření, vonných bylin, dřevin, pilin a třísek. Přesné složení purpury není nijak omezeno ani specifikováno. Výrobci purpur mají své osvědčené voňavé recepty, které propůjčují finálním výrobkům sloužících k navození té pravé vánoční atmosféry třeba právě u vás doma.
Zacítit zde můžete muškátový oříšek, pelyněk, oregano, majoránku, maliníkové a jahodové listí, mátu, levanduli, meduňku, mateřídoušku, či tymián. Jednotlivé složky se smíchají, společně podrtí a případně pokapou vonnými esencemi.
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, stále voní…
Nejvíce aromatických látek uvolní purpura na kamnech. V dnešní době bychom však mohli taková kamna těžko najít. Dobře nám proto poslouží také elektrická plotýnka, kterou je vybavena řada vařičů. Využít můžeme také sklokeramickou desku nebo keramickou aromalampu. Stačí vysypat pár lžiček aromatické směsi a kouzlo vánoc potichoučku, polehoučku vklouzne i do vašeho příbytku.
Pokud nechcete riskovat hasičský štědrovečerní výjezd, použijte nejbezpečnější variantu. Hrstku purpury rozložte na kousek plátna nebo na jinou podložku, kterou následně umístíte na topení. Při pomalém ohřívání nebo pálení jednotlivých složek se do vzduchu uvolňují příjemná aromata s nádechem pravých českých Vánoc.
Vyrobte si domácí purpuru
Proč zbytečně utrácet za purpuru v obchodech, když si ji můžete namíchat dle svého uvážení a preferencí pěkně z pohodlí domova? Pro přípravu aromatické směsi budete potřebovat nejrůznější druhy koření (řebíček, muškátový oříšek, skořici, tymián, fenykl, kmín, anýz), bylinek (chrpa, vřes, heřmánek, máta, oregano, bazalka, majoránka, pelyněk, levandule) a využít můžete také maliníkové, jahodníkové nebo borůvkové listí.
Jednotlivé složky smícháme, případně na chvíli podrtíme v mixéru a pokapeme vonnými oleji. Použít můžeme například olej – mandlový, vanilkový, skořicový, mentolový nebo kterýkoliv další. Na jednu hrst bylin nám postačí 20 – 25 kapek oleje. Celou směs nasypeme do pevného igelitového sáčku nebo dobře uzavíratelné sklenice a necháme 14 dní odležet. Další postup je pak čistě jenom na vás…
A františka znáte?
Nějakého toho Frantu známe určitě všichni. Vonného františka však už jen málokdo. Tradice pálení františků k nám přišla přibližně v 18. století z Krušnohoří. Dle nejrůznějších tradic má tento rituál zbavit dům negativních sil, bolesti a zla. A co to vlastně ten františek je? Jedná se o dřevěné uhlí (nejčastěji z lípy), které se pomele a do uhelné směsi se pro svou specifickou vůni přidává kadidlo a další vonné složky.
Směs je následně modelována do malých kužílků – františků, jejichž vršky se zapálí a uvolňují svou jedinečnou vůni, která k vánocům neodmyslitelně patří. A odkud se vzalo pojmenování františek? Tento název si vonný kužílek získal pravděpodobně od jistého Františka z Assisi – zakladatele novodobého pojetí Vánoc.
Voní vám františek?
Při nedávném průzkumu bylo zjištěno, že populace je v názorech na pálení tradičních františků poněkud rozpolcená. Přibližná polovina dotázaných uvedla, že pravého vánočního františka nemohou ani cítit, druhá polovina obecenstva si Vánoce bez jeho vůně nedokáží představit. Více o typických vánočních vůních se dočtete zde.
Na jakou stranu barikády se řadíte vy? Ať je to tak, či onak, vůně kadidla (žlutá pryskyřice z kadidlovníku obecného) má uklidňující a antistresové účinky, které po vánočním spěchu a shonu zajisté oceníte.
- Vánoční kuba je tradičním slavnostním pokrmem
- Sýrová roláda aneb, Vánoce nejsou pouze o cukroví
- Vánoční obdarovávání je tradicí s dlouhou historií