Hovězí na tymiánu
O Vánocích se nejí pouze kapr, rybí polévka a bramborový salát. K tomuto období náleží každé dobré maso, a to hovězí na tymiánu rozhodně je.
Hovězí v některých rodinách tvoří hlavní chod Štědrovečerní večeře, ve většině českých domácností se jídla z hovězího připravují spíše až na Boží Hod anebo svatého Štěpána. Možností úprav hovězího masa je celá řada, hovězí na tymiánu patří k těm nejchutnějším a nejoblíbenějším. Hovězí na tymiánu náleží k italské gastronomii a podává se také i v kvalitních restauracích. Víte, jak jej připravit?
Co budete potřebovat:
- 750 gramů hovězího masa
- 100 gramů másla
- 500 mililitrů smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- Na marinádu budete potřebovat:
- 500 mililitrů převařené vody
- 2 lžíce vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 250 gramů cibule
- 2 bobkový listopad
- Sůl
- Pepř
Postup práce:
- Nejprve si nachystejte maso.
- Marináda se vyrobí smícháním výše uvedených ingrediencí, tedy do převařené vody přidáte tři prolisované stroužky česneku, jemně nakrájenou cibuli, vinný ocet, pepř, sůl a bobkový list.
- Maso naložte do marinády a dejte do chladu na 48 hodin marinovat.
- Po dvou dnech maso vytáhněte z lednice a začněte s vařením.
- Nejprve si na kostičky nakrájejte slaninu a osmahněte ji na másle.
- Pak vyndejte s marinády cibuli a dejte osmahnout.
- Na onu cibuli posléze do hrnce k základu přidejte plátky masa, osušené a bez marinády, osmahněte.
- V druhém hrnci dejte vařit marinádu a to do té doby dokud se nevyvaří na polovinu, potom ji přidejte k masu a vařte až do měkka.
- Těsně před dokončením se do hrnce vmíchá smetana, do které jsme si nejprve zašlehali hladkou mouku.
Doba přípravy:
48 hodin nakládání
Pak cca 1,25 hodin
Počet porcí:
4
Vytisknout
[…] Štědrý večer, avšak i v tyto dny se vaří různá chutná vánoční jídla jako například hovězí na tymyánu, pije se vánoční punč anebo vaječný koňak a lidé si v této době dopřávají hojně […]