Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Jahelník s ovocem

Jahelník patřil mezi tradiční české vánoční pokrmy, které na štědrovečerním stole nesměl chybět. Tento pokrm představoval tu sladkou část vánočního menu. Byl tzv. dezertem.

Jahelník s ovocem v současné době však  již nezhotovují v každé domácnosti, a tak se postupně ze Štědrovečerního menu vytrácejí.

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů jáhel
  • 500 mililitrů mléka
  • 70 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 100 gramů cukru
  • 300 gramů jablek
  • Sníh z bílků
  • Voda

Postup práce:

  1. Jáhly spařte horkou vodou, sceďte a nechte okapat.
  2. Okapané jáhly namočte do mléka a spolu s vodou je dejte vařit.
  3. Do horkých uvařených jáhel dejte rozpustit máslo.
  4. Když jáhly trochu vychladnou, vmíchejte do nich žloutky, cukr a ušlehaný sníh z bílků. Sníh z bílků vmíchejte do krup už jen zlehka.
  5. Vymažte zapékací misku máslem a přeložte do ní polovinu jáhel. Rozprostřete je po dně a zakryjte je vrstvou ovoce.
  6. Ovoce pak zakryjte druhou vrstvou jáhel.
  7. Zapékací misku pak vložte do trouby a pečte, dokud se na povrchu neutvoří růžová krusta.
  8. Podávejte posypané cukrem a polité šťávou z kompotu.

Doba přípravy:

1,5 hodiny

Počet porcí:

6


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

One Response to “Jahelník s ovocem”

Napsat komentář