Jahelník s ovocem
Jahelník patřil mezi tradiční české vánoční pokrmy, které na štědrovečerním stole nesměl chybět. Tento pokrm představoval tu sladkou část vánočního menu. Byl tzv. dezertem.
Jahelník s ovocem v současné době však již nezhotovují v každé domácnosti, a tak se postupně ze Štědrovečerního menu vytrácejí.
Co budete potřebovat:
- 200 gramů jáhel
- 500 mililitrů mléka
- 70 gramů másla
- 2 žloutky
- 100 gramů cukru
- 300 gramů jablek
- Sníh z bílků
- Voda
Postup práce:
- Jáhly spařte horkou vodou, sceďte a nechte okapat.
- Okapané jáhly namočte do mléka a spolu s vodou je dejte vařit.
- Do horkých uvařených jáhel dejte rozpustit máslo.
- Když jáhly trochu vychladnou, vmíchejte do nich žloutky, cukr a ušlehaný sníh z bílků. Sníh z bílků vmíchejte do krup už jen zlehka.
- Vymažte zapékací misku máslem a přeložte do ní polovinu jáhel. Rozprostřete je po dně a zakryjte je vrstvou ovoce.
- Ovoce pak zakryjte druhou vrstvou jáhel.
- Zapékací misku pak vložte do trouby a pečte, dokud se na povrchu neutvoří růžová krusta.
- Podávejte posypané cukrem a polité šťávou z kompotu.
Doba přípravy:
1,5 hodiny
Počet porcí:
6
Vytisknout
[…] smaženého kapra a bramborového salátu, dříve se však jedla jiná vánoční jídla – kuba, jahelník s ovocem anebo také kapr na černo. Žádné správné Vánoce se samozřejmě neobejdou ani bez konzumace […]