- Kouzelné Vánoce- Největší vánoční magazín - https://kouzelnevanoce.cz -

Jak vypadalo české tradiční stolování u vánočního stolu

To, jak vypadalo české tradiční stolování u vánočního stolu, bývalo vždy důležité. Tabule pro nás představuje slavnostní okamžik, jedinečnou chvíli a mnohdy i neopakovatelné a nezapomenutelné prožitky. I když design podléhá módním trendům, má tradiční štědrovečerní stůl svá jistá pravidla.

Štědrovečerní stůl cestou minulosti

Na českém venkově se dříve Štědrý večer neobešel bez toho, aby na stole neležel čerstvě upečený chléb. V jiných dnech roku se mohl jíst chleba až třetí den po upečení, aby tolik nechutnal a hned se nesnědl. Pouze o Vánocích byla výjimka a lidé si dopřávali chuti čerstvého chleba. Ošatka s chlebem se dávala do jednoho rohu stolu. Do druhého rohu se dávala slanina, štědrovka a další dary pole. To všechno z důvodu příslibu dobré úrody. Do třetího rohu se dávaly peníze a do čtvrtého rohu se dávala miska pro zbytky jídla pro zvířata.

Tradice, které přetrvaly

Na stole mělo být podle tradice 9 -12 chodů jídel, podle měsíců v roce. Dnes se tento zvyk omezil na počet druhů cukroví. U štědrovečerního stolu by neměl sedět sudý počet strávníků, nosí to prý smůlu, a proto se hospodyňky tuto prekérní situaci snažily obejít tím, že prostíraly o jeden talíř navíc. Říkalo se, že to prostírání bylo pro náhodného příchozího anebo pro zemřelého člena rodiny. Pod talíř se pro štěstí a přínos peněz dávaly mince anebo rybí šupina. Na stole by neměl chybět štědrovečerní svícen, či adventní věnec. V průběhu večeře by mělo být přítmí a od stolu může vstávat pouze hospodyně. Tam, kde někdo vstane, hrozí neštěstí anebo dokonce i smrt.

Tradiční sváteční menu

Tehdejší tradiční štědrovečerní večeře se od té dnešní celkem významně lišila. Večeře obvykle začínala modlitbou, kdy se po ní podával kulatý vánoční oplatek s medem. Po oplatku se pak servírovala polévka. Druh polévky se lišil region od regionu. Nejčastěji to bývala rybí polévka, bramboračka, hříbková, čočková, hrachová případně polévka s játrovými knedlíčky. Druhým chodem byl kuba, ryba atd. Součástí večeře byly i topinky s česnekem, mléčná kaše s ovocem, kompotované ovoce a cukroví.