Kokosky miluje celá rodina
Pečlivě si sepisujete, jaké cukroví nesmí na vašem vánočním stole chybět? Takovému seznamu zajisté vévodí tradiční linecké, rohlíčky, lahodné košíčky, včelí úlky, pracny, i rumové kuličky. Nezapomněli jste však na kokosovou lahůdku, která patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví?
Pochopitelně máme na mysli tradiční kokosky, na kterých si smlsne celá rodina. Receptů na kokosky existuje velké množství. Pojďme si společně představit ty nejzajímavější.
Irské kokosky
Pro vytvoření poměrně netradičních irských kokosek budeme potřebovat 2-3 rohlíky nebo pár plátků veky, 150 g kokosu, 4 bílky, 300 g cukru moučka, polévkovou lžíci irish creamu (např. Baileys) a mléko, oříšky, rozinky nebo cokoli dalšího na dozdobení. Rohlíky, případně veku si rozmočíme v mléce a rozmačkáme.
Bílky si našleháme spolu s polovinou cukru. Celou směs vmícháme do rohlíků, přidáme kokos, irish cream a zbývající cukr. Na vymazaný plech, případně plech vyložený pečícím papírem klademe malé hromádky, do kterých vmáčkneme oříšek, rozinku nebo kandované ovoce. Kokosky sušíme v předehřáté troubě.
SALKO kokosky
Tento recept je velmi jednoduchý a nenáročný na čas ani množství surovin. Ty budeme potřebovat pouze dvě – dostatečné množství jemně nastrouhaného kokosu a SALKO. Suroviny v misce promícháme v takovém poměru, aby šly z připravené směsi tvarovat malé kokosové homolky. Ty položíme na máslem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme v troubě při 80 stupních. Kokosky nedělejte příliš vysoké, špičky mají tendenci se v troubě připalovat.
Nejjednodušší recept na chutné kokosky
Stejně jako předchozí recept, i tento je velmi snadný. Postačí nám pouze tři suroviny – 200 g kokosu, 2 vejce a 150g cukru moučka. Tyto suroviny zapracujeme do těsta a na pečící papír klademe malé hromádky. Ty poté pečeme při nižší teplotě do chvíle, než začnou červenat.
- Tradiční linecké cukroví – pochoutka, bez které se neobejdeme
- 5 receptů na zdravé vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání (nejen) o Vánocích
- Nepečené vánoční cukroví, aneb jde to i jinak