Kuba
Tradiční staročeské jídlo, které se vařilo hlavně na venkově byl Kuba. V některých českých oblastech se tradičně o Vánocích vaří dodnes.
Kuba se vaří z krup a jeho hlavní součástí jsou hříbky a česnek. Toto jídlo náleží k těm vánočním jídlům, které zhotovovali nejčastěji na vesnici.
Pokud si chcete uvařit Kubu doba vyberte si spíše velké kroupy, protože u sebe lépe drží. Malé kroupy se bohužel spíše sypou. Sušené hříbky jsou také nejlepší, ale pokud je nemáte, můžete použít i jiné.
Co budete potřebovat:
- Čtvrt až půl balení velkých krup
- 4 hrsti sušených hříbků
- 250 mililitrů mléka
- 80 gramů másla
- 1 lžička kmínu
- Půl lžičky soli
- Paličku česneku (cca 8 středních stroužků česneku)
Postup práce:
- Nejprve si namočte sušené houby na půl dne do mléka.
- Kroupy propláchněte a uvařte spolu se solí, kmínem a trochou másla téměř do měkka.
- Pak vezměte zapékací misku a vložte do něj na plátky nakrájené máslo, kroupy spolu s namočenými houbami, které nejprve scedíte a dáte bez mléka. Nakonec přidejte i česnek a dejte zapéct do trouby při 200 stupních Celsia do té doby, než bude na povrchu kůrka.
- Podávejte ještě horké a jako hlavní jídlo s kyselou okurkou.
Doba přípravy:
Cca 1,15 hodiny
Počet porcí:
6
Vytisknout
[…] se může pochlubit s hlubokými tradičními Vánoci, které doprovází celá řada pokrmů jako Kuba, Kapr na černo, smažený kapr, bramborový salát a […]