Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Kuba

Tradiční staročeské jídlo, které se vařilo hlavně na venkově byl Kuba. V některých českých oblastech se tradičně o Vánocích vaří dodnes.

Kuba se vaří z krup a jeho hlavní součástí jsou hříbky a česnek. Toto jídlo náleží k těm vánočním jídlům, které zhotovovali nejčastěji na vesnici.

Pokud si chcete uvařit Kubu doba vyberte si spíše velké kroupy, protože u sebe lépe drží. Malé kroupy se bohužel spíše sypou. Sušené hříbky jsou také nejlepší, ale pokud je nemáte, můžete použít i jiné.

Co budete potřebovat:

  • Čtvrt až půl balení velkých krup
  • 4 hrsti sušených hříbků
  • 250 mililitrů mléka
  • 80 gramů másla
  • 1 lžička kmínu
  • Půl lžičky soli
  • Paličku česneku (cca 8 středních stroužků česneku)

Postup práce:

  1. Nejprve si namočte sušené houby na půl dne do mléka.
  2. Kroupy propláchněte a uvařte spolu se solí, kmínem a trochou másla téměř do měkka.
  3. Pak vezměte zapékací misku a vložte do něj na plátky nakrájené máslo, kroupy spolu s namočenými houbami, které nejprve scedíte a dáte bez mléka. Nakonec přidejte i česnek a dejte zapéct do trouby při 200 stupních Celsia do té doby, než bude na povrchu kůrka.
  4. Podávejte ještě horké a jako hlavní jídlo s kyselou okurkou.

Doba přípravy:

Cca 1,15 hodiny

Počet porcí:

6


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

One Response to “Kuba”

Napsat komentář