- Kouzelné Vánoce- Největší vánoční magazín - https://kouzelnevanoce.cz -

Kuba

Tradiční staročeské jídlo, které se vařilo hlavně na venkově byl Kuba. V některých českých oblastech se tradičně o Vánocích vaří dodnes.

Kuba se vaří z krup a jeho hlavní součástí jsou hříbky a česnek. Toto jídlo náleží k těm vánočním jídlům, které zhotovovali nejčastěji na vesnici.

Pokud si chcete uvařit Kubu doba vyberte si spíše velké kroupy, protože u sebe lépe drží. Malé kroupy se bohužel spíše sypou. Sušené hříbky jsou také nejlepší, ale pokud je nemáte, můžete použít i jiné.

Co budete potřebovat:

Postup práce:

  1. Nejprve si namočte sušené houby na půl dne do mléka.
  2. Kroupy propláchněte a uvařte spolu se solí, kmínem a trochou másla téměř do měkka.
  3. Pak vezměte zapékací misku a vložte do něj na plátky nakrájené máslo, kroupy spolu s namočenými houbami, které nejprve scedíte a dáte bez mléka. Nakonec přidejte i česnek a dejte zapéct do trouby při 200 stupních Celsia do té doby, než bude na povrchu kůrka.
  4. Podávejte ještě horké a jako hlavní jídlo s kyselou okurkou.

Doba přípravy:

Cca 1,15 hodiny

Počet porcí:

6