
Pařížské rohlíčky – chutné, snadné a levné
Slavnostně prostřený stůl (rady a tipy, jak jej ozdobit zde), ozdobený stromeček a chvíle, kdy se celá rodina sejde pohromadě – i tak lze charakterizovat Vánoce v českých domácnostech. Málokdo si však uvědomuje, kolik práce, času a v neposlední řadě také finančních prostředků taková vánoční příprava vyžaduje.
Zvláště pečení cukroví a příprava jednotlivých pokrmů je mnohdy zkouškou pevnosti našich nervů. Pokud se v pečení příliš nevyžíváte a raději dáváte přednost snadnějším druhům cukroví, upečte si pařížské rohlíčky, které si po prvním ochutnání zamiluje celá rodina.
Recepty na pařížské rohlíčky
Existuje spousta nejrůznějších receptů, dle kterých si můžete tuto výbornou vánoční pochoutku připravit. Některé recepty obsahují mandle, strouhanku, med nebo dokonce ovesné vločky, my jsme se však zaměřili na tradiční recept, ve kterém hrají prim pouze základní suroviny, jež jsou k nalezení v každé spížce.
Pařížské rohlíčky – těsto:
Na přípravu těsta budete potřebovat 3 celá vejce (nejlépe domácí), 60 gramů hladké proseté mouky (prosít můžete i na dvakrát), 300 gramů cukru moučka a 300 gramů na jemno nasekaných nebo namletých vlašských ořechů.
V míse smíchejte všechny suroviny, na plech si připravte máslem vymazané a moukou vysypané formičky, které vzniklým těstem naplníte. Dejte péct na 20 minut a po vyjmutí z trouby formičky opatrně vyklopte.
Pařížské rohlíčky krém + poleva:
Na přípravu krému nám postačí 120 gramů krupicového cukru, 250 gramů kvalitního másla, 3 vejce a 30 gramů kakaa. Ve vodní lázni smíchejte všechny suroviny kromě másla. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne tuhý krém. Do vychladlé směsi zapracujte máslo.
Vzniklý krém nastříkejte na rohlíčky a polejte čokoládovou polévkou z 200 gramů kvalitní tmavé nebo mléčné čokolády. Vánoční pochoutku poté nechte dva dny odpočívat na tmavém, suchém a chladném místě.
- Tradiční linecké cukroví – pochoutka, bez které se neobejdeme
- Nepečené vánoční cukroví, aneb jde to i jinak
- Netradiční recepty na rumové kuličky
