Polévka s játrovými knedlíčky
Polévka s játrovými knedlíčky náleží k tradičním svátečním polévkám. Vařívá se v mnoha rodinách o slavnostních příležitostech a někde také i o Vánocích.
Základem této polévky bývá tradičně kvalitní hovězí vývar, který můžete uvařit z hovězí kližky, hovězí oháňky anebo také z hovězího předního. I když se jedná pokaždé o hovězí maso, chuť polévky se přeci jen pokaždé liší.
Další důležitou ingrediencí jsou játra z nichž se vytváří játrové knedlíčky. Obvykle jsou doporučována vepřová játra, jemnější knedlíčky jsou však z kuřecích anebo krůtích jater.
Co budete potřebovat:
Na polévku:
- 500 gramů hovězího předního
- 1 velká mrkev
- 1 malá petržel
- Kousek celeru
- Pepř
- Větší cibule
- Sůl
- Nové koření
- Vlasové nudle
- Petrželová nať
- 500 gramů jater
- 2 stroužky česneku
- Majoránka
- Sůl
- pepř
- Strouhanka
- 1 vejce
- Petrželová nať
Na játrové knedlíčky:
Postup práce:
- Opláchněte maso a dejte vařit do vody, kam přidáte celou cibuli i se slupkou, jen odkrojte vrchní a spodní část a předem ji omyjte.
- Zvlášť nakrájejte kořenovou zeleninu na kostičky, osmahněte a přidejte do polévky.
- V dalším hrnci uvařte vlasové nudle.
- Nezapomeňte polévku okořenit a vařit dokud nebude maso měkké.
- Játrové knedlíčky vyrobíte tak, že játra omyjte, odblaňte, propasírujte, či umelte.
- Do rozemleté směsi pak přidejte vejce, strouhanku, koření a vše ostatní. Vše pořádně smíchejte a propojte do hmoty.
- Z polévky vytáhněte hovězí maso a nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do polévky.
- Pak s pomocí dvou lžic tvarujte malé knedlíčky, které vkládáte do polévky a necháte je uvařit.
- Nudle dáváte nejlépe do talíře, které pak následně zalejete horkou polévkou a ozdobíte čerstvě nasekanou petrželovou natí.
Doba přípravy:
Bez tlakového hrnce cca 3 – 4 hodiny
S tlakovým hrncem cca 2 hodiny
Vytisknout
[…] šlo o hrachovou, čočkovou anebo rybí polévku, měšťané si pak často pochutnávali i na hovězí polévce s játrovými knedlíčky. Konzumace luštěnin měla přinést rodině hojnost a […]