Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Polévka s játrovými knedlíčky

Polévka s játrovými knedlíčky náleží k tradičním svátečním polévkám. Vařívá se v mnoha rodinách o slavnostních příležitostech a někde také i o Vánocích.

Základem této polévky bývá tradičně kvalitní hovězí vývar, který můžete uvařit z hovězí kližky, hovězí oháňky anebo také z hovězího předního. I když se jedná pokaždé o hovězí maso, chuť polévky se přeci jen pokaždé liší.

Další důležitou ingrediencí jsou játra z nichž se vytváří játrové knedlíčky. Obvykle jsou doporučována vepřová játra, jemnější knedlíčky jsou však z kuřecích anebo krůtích jater.

Co budete potřebovat:

Na polévku:

  • 500 gramů hovězího předního
  • 1 velká mrkev
  • 1 malá petržel
  • Kousek celeru
  • Pepř
  • Větší cibule
  • Sůl
  • Nové koření
  • Vlasové nudle
  • Petrželová nať
  • 500 gramů jater
  • 2 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Sůl
  • pepř
  • Strouhanka
  • 1 vejce
  • Petrželová nať

Na játrové knedlíčky:

Postup práce:

  1. Opláchněte maso a dejte vařit do vody, kam přidáte celou cibuli i se slupkou, jen odkrojte vrchní a spodní část a předem ji omyjte.
  2. Zvlášť nakrájejte kořenovou zeleninu na kostičky, osmahněte a přidejte do polévky.
  3. V dalším hrnci uvařte vlasové nudle.
  4. Nezapomeňte polévku okořenit a vařit dokud nebude maso měkké.
  5. Játrové knedlíčky vyrobíte tak, že játra omyjte, odblaňte, propasírujte, či umelte.
  6. Do rozemleté směsi pak přidejte vejce, strouhanku, koření a vše ostatní. Vše pořádně smíchejte a propojte do hmoty.
  7. Z polévky vytáhněte hovězí maso a nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do polévky.
  8. Pak s pomocí dvou lžic tvarujte malé knedlíčky, které vkládáte do polévky a necháte je uvařit.
  9. Nudle dáváte nejlépe do talíře, které pak následně zalejete horkou polévkou a ozdobíte čerstvě nasekanou petrželovou natí.

Doba přípravy:

Bez tlakového hrnce cca 3 – 4 hodiny

S tlakovým hrncem cca 2 hodiny


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

One Response to “Polévka s játrovými knedlíčky”

Napsat komentář