Pracny
Vánoční cukroví patří k tradicím již od středověku. Pracny pak jsou jedním z nejoblíbenějších vánoční cukroví.Pracny se řadí k podobnému typu cukroví jako vanilkové rohlíčky, jsou nebezpečně dobré, a proto velice rychle mizí. Na rozdíl však od hlavní ingredience vanilky ve vanilkových rohlíčcích, tak chuť pracen vytvářejí hlavně mleté oříšky a skořice.
Pro uchování zásob je dobré cukroví skladovat v krabici tam, kde je chladno, ale také sucho.
Nezapomeňte také na ohlídání před všemi mlsnými jazýčky a nenechavými prstíčky.
Co budete potřebovat:
- 400 gramů másla
- 2 velké lžíce kakaa
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 700 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů Hery
- Půlku citronu
- 140 gramů cukru moučku
- 200 gramů vlašských ořechů
- 2 špetky mletého hřebíčku
Postup práce:
- Těsto vytvoříte tak, dohromady ručně pořádně zpracujete všechny výše uvedené ingredience.
- Všechny složky se spolu musí navzájem velice dobře propojit.
- Z toho důvodu nepracujte s tuky před chvilkou vyloženými z lednice, ale až alespoň trochu změknou.
- Po zpracování těsta, uválejte dva válečky, které zavinete do potravinové fólie a dáte do druhého dne zatuhnout do lednice.
- Druhý den pak těsto nakrájejte na menší kousky.
- Vezměte formičky a každý dílek těsta vmáčkněte do formičky.
- Formičky dejte následně péct do trouby na cca 15 minut při teplotě 170 stupňů Celsia.
- To, že jsou pracny hotové, poznáte podle toho, že jejich střed nedá promáčknout.
- Nakonec se mohou pracny ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
- Cukroví skladujte v chladu.
Doba přípravy:
12 hodin chlazení
15 minut pečení
40 minut práce s těstem
Vytisknout