
Rybí polévka by měla být součástí Štědrovečerní večeře
Nedílnou součástí Vánoc, jak je dnes známe, je ve většině českých rodin štědrovečerní večeře složená ze smaženého kapra s bramborovým salátem a často také rybí polévky.
V každé rodině na ni mají svůj vlastní vyzkoušený recept, který považují za ten nejlepší, často předávaný z generace na generaci. Jejím základem však bez rozdílu bývají kapří hlavy vařené s kořenovou zeleninou.
Domácí recept na rybí polévku
Náš domácí recept je dát omyté a kapří hlavy a ořez do studené vody spolu s neloupanou celou cibulí, kořenovou zeleninou, solí a celým bílým i černým pepřem. Kdo má rád výraznější rybí chuť polévky přidá do hrnce ještě jikry, mlíčí a další jedlé vnitřnosti.
Z hlav předem odstraníme oči, většina lidí totiž nemá ráda, když na ně polívka „kouká“ a samozřejmě všechen rybí sliz – toho lze dobře docílit omytím směsí octa a soli. Co do množství počítáme zhruba jednu hlavu na jednoho strávníka. Polévku vaříme zhruba hodinu.
Zvlášť si na pánvi na másle orestujeme na nudličky nakrouhanou kořenovou zeleninu – komu se nechce krouhat, dobrá vychytávka je mražená zeleninová směs pod svíčkovou. V dalším hrnci si uděláme klasickou jíšku z másla a mouky, přecedíme do ní rybí vývar, přidáme orestovanou zeleninu a obrané rybí maso, na závěr pak zhruba lžíci nasekané zelené petrželky nebo libečku, záleží na tom, co máte raději. Podáváme s nasucho opraženou houskou.
Existuje však mnoho dalších variant a receptů, někdo přidává ke kořenové zelenině ještě pórek nebo květák, na závěr lze zjemnit polévku přidáním žloutku rozšlehaného v mléce, někdo z obraného rybího masa vyrábí knedlíčky, které do polévky přidá. V jednom receptu na Jihočeskou rybí polévku je také hrách a zázvor.
Historie rybí polévky
Dnes lze již jen těžko vystopovat, kde a kdy přesně se rybí polévka na českém vánočním stole vzala, při znalosti české povahy a chudobných poměrů, které v této zemi po staletí panovaly, však lze předpokládat, že se jednalo o snahu spotřebovat vánočního kapra do posledního kousku. Jedná se tedy o tradici poměrně novou, protože kapr se o českých vánocích objevuje na stole teprve od 19. století.
Již dříve se však rybí polévka, zejména v rybníkářských oblastech, na stolech objevovala, ale vařila se spíše z jiných druhů u nás běžných plevelných ryb. A jak vám řekne každý rybář i odborník na gastronomii, chuťově je takováto polévka, např. z línů a cejnů, o něčem úplně jiném.
Je rybí polévka tradiční české jídlo?
Rybí polévka však v žádném případě není českou specialitou, a proto, jste-li povahovým založením dobrodruh nebo zkrátka milovník cizokrajné kuchyně, můžete letos zkusit pro změnu třeba maďarskou Halászlé nebo francouzskou Bujabézu.
A pokud jste velmi dobrodružné povahy, nebo pravověrní milovníci asijské kuchyně, kterých u nás stále přibývá, zkuste se podívat po receptu na svou vánoční rybí polévku poněkud dále za evropská humna. Polévku podle následujícího receptu např. přinášejí na slavnostní stůl na Nový rok hospodyňky v jižním Vietnamu.
Vietnamská rybí polévka
Připravte si asi půl kila rybího masa – v našich podmínkách vám Vietnamci doporučí použít rybu jménem pangasius, ale můžete koupit i jakékoli rybí filé, třeba i to lisované v kostkách, půl kila rajčat, jednu menší cibuli, čtvrtinu menšího ananasu, jeden bambusový výhonek, pokud neseženete čerstvý, vystačíte s konzervovaným, chilli papričku, čerstvý kopr, sůl, pepř, špetku cukru, olej a rybí omáčku.
Rybu omyjte a naložte do směsi z půl lžíce soli, špetky pepře, špetky cukru, nadrobno nakrájené cibule a rybí omáčky. Po půl hodině všechno osmahněte na oleji dozlatova. V hrnci na oleji orestujte oloupaná nakrájená rajčata. Až pustí šťávu, přidejte půl lžíce soli, zhruba litr a půl vody a připravenou směs s rybou.
Povařte asi 10 minut, pak přidejte nadrobno nakrájený ananas a bambusový výhonek a nechte ještě chvíli vařit. Hotová polévka se na talíři ochucuje chilli papričkou dle chuti a sekaným koprem. Jí se horká a jako příloha (ano, jako příloha, nikoli do ní) se servíruje vařená rýže nebo rýžové nudle.
- Staročeský kapr na černo (recept z 19. století)
- Polévka s játrovými knedlíčky
- 4 druhy zajímavého vánočního cukroví
