Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Rybí polévka

K tradičním vánočním pokrmům již od středověku náleží rybí polévka. Dnes ji sice lidé čím dál častěji obcházejí, protože nemají rádi rybí hlavy. Kouzelnevanoce.cz si pro vás připravilo recept, kde se rybí hlavy nenalézají.

Zkuste jej a jestli máte nějaký svůj zaručený recept na vánoční rybí polévku, neváhejte se s námi o něj podělit. Kromě komentářů je zde i možnost diskuze na Fóru, kde se můžete spolu s ostatními čtenáři inspirovat, pochlubit a také najít dobrou radu v případě nějakých potíží.

Co budete potřebovat:

  • 1 pořádnou porci kapra
  • Vnitřnosti z kapra bez střívek a žluče – mlíčí a jikry
  • 200 gramů polévkové zeleniny
  • 100 gramů másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • Muškátový květen čerstvá zelená petrželka
  • Veka

Postup práce:

  1. Očištěnou porci kapra dejte do osolené vody vařit.
  2. Vnitřnosti bez střev a žluče vařte ve zvláštním hrnci, spolu s pepřem a novým kořením.
  3. Mlíčí nejprve pořádně odblaňte a to tak, že jej několikrát přelijete vařící vodou. Pak už jdou velmi snadno stáhnout. Takto odblaněné mlíčí dejte vařit do třetího hrnce.
  4. Na půlce másla osmahněte polévkovou zeleninu, kterou zalijte vývarem z masa a uvařte do měkka.
  5. Na druhé polovině másla vytvořte s pomocí hladké mouky řidší jíšku, s níž zahustíte polévku. Nechte povařit, ale udržujte vodu okolo 1,25 litru.
  6. Do takto provařené polévky vložte uvařené maso, mlíčí a jikry a ještě 10 minut povařte.
  7. Polévku osolte, opepřete, okořeňte špetkou muškátového květu, ale s ním opatrně, aby polévka nezhořkla.
  8. Před podáváním polévku ještě posypte čerstvou petrželkou a osmahnutými kostičkami veky.

Doba přípravy:

2 hodiny

Množství:

Cca 1,25 litru


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

3 Responses to “Rybí polévka”

  • Eva Piroutková:

    Já dělám ten vývar z rybích hlav a odstřiženého ocasu. Musí se ale v každém případě odstranit žábry, jinak by prý byl hořký (tvrdila to vždycky maminka). Ze záhlaví a z líček se dá obrat trochu masa.

  • […] následuje polévka. Ta se lišila podle kraje, obvykle však šlo o hrachovou, čočkovou anebo rybí polévku, měšťané si pak často pochutnávali i na hovězí polévce s játrovými knedlíčky. […]

  • Adriana:

    Ahoj Evi,
    no já zrovna vizuálně hlavy nemusím, takže tento recept je pro všechny stejně postižené :-). Těch receptů je samozřejmě moc.

Napsat komentář

Tipy na dárky