Staročeský kapr na černo (recept z 19. století)
Staročeský kapr na černo patří k tradičním receptům pocházející z 19. století. Dodnes patří v některých domovech a restauracích za chutný vánoční pokrm.
Příprava takového pokrmu bylo náročné a celkem zdlouhavé. Vaření trvá celou řadu hodin a je k němu zapotřebí celá řada surovin. Výsledkem je pak nevšední pokrm, který se neobejde typicky českého perníku.
Co budete potřebovat:
- 1 kapr
- 1 velká cibule
- 1 Malá bílá petrželka
- Kousek celeru
- 1 velká mrkev
- černé pivo
- 250 mililitrů jemný ocet
- 6 lžic nastrouhaného chleba
- 6 lžic nastrouhaného perníku
- 5 kuliček celého pepře
- hřebíček
- 5 kuliček nového koření
- jádra z vlašských ořechů
- 6 sušených švestek
- citrónová kůra
- pražený cukr
- sůl
- červené víno
- bezinky
- šípková marmeláda
Postup práce:
- Kapra očistěte a naporcujte.
- Porce osolte a nechte odležet.
- Začněte vařit omáčku.
- Nakrájejte na jemné kostky cibuli i kořenovou zeleninu, kterou následně dejte do hrnce smažit. Nejprve však mrkev, celer a petržel, protože jí to déle trvá.
- Osmaženou zeleninu podlijte vodou, ale jen tak, aby se zelenina potopila.
- Přidejte také 250 ml octa, strouhaný chleba, perník, pepř, hřebíček, nové koření, vlašské ořechy a šest švestek.
- Po chvíli přidejte i citrónovou kůru.
- Opražte 2 lžíce cukru a dodejte je do omáčky i spolu s krystalovým bílým cukrem (také 2 lžíce).
- Nechte omáčku 1 hodinu povařit.
- Po hodině vaření přidejte do omáčky přichystaného kapra a vařte téměř do měkka.
- Když je kapr téměř měkký, omáčku sceďte.
- Dejte kapra do zapékací mísy, vlijte do ní i červené víno, bezinky a případně i mandle nasekané na plátky a plátky citronu a dejte zapéct.
- Při podávání se servíruje k houskovým knedlíkům s šípkovou marmeládou (případně s bramborovou kaší).
Doba přípravy:
Cca 4 hodiny
Vytisknout