Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Staročeský kapr na černo (recept z 19. století)

Staročeský kapr na černo patří k tradičním receptům pocházející z 19. století. Dodnes patří v některých domovech a restauracích za chutný vánoční pokrm.

Příprava takového pokrmu bylo náročné a celkem zdlouhavé. Vaření trvá celou řadu hodin a je k němu zapotřebí celá řada surovin. Výsledkem je pak nevšední pokrm, který se neobejde typicky českého perníku.

Co budete potřebovat:

  • 1 kapr
  • 1 velká cibule
  • 1 Malá bílá petrželka
  • Kousek celeru
  • 1 velká mrkev
  • černé pivo
  • 250 mililitrů jemný ocet
  • 6 lžic nastrouhaného chleba
  • 6 lžic nastrouhaného perníku
  • 5 kuliček celého pepře
  • hřebíček
  • 5 kuliček nového koření
  • jádra z vlašských ořechů
  • 6 sušených švestek
  • citrónová kůra
  • pražený cukr
  • sůl
  • červené víno
  • bezinky
  • šípková marmeláda

Postup práce:

  1. Kapra očistěte a naporcujte.
  2. Porce osolte a nechte odležet.
  3. Začněte vařit omáčku.
  4. Nakrájejte na jemné kostky cibuli i kořenovou zeleninu, kterou následně dejte do hrnce smažit. Nejprve však mrkev, celer a petržel, protože jí to déle trvá.
  5. Osmaženou zeleninu podlijte vodou, ale jen tak, aby se zelenina potopila.
  6. Přidejte také 250 ml octa, strouhaný chleba, perník, pepř, hřebíček, nové koření, vlašské ořechy a šest švestek.
  7. Po chvíli přidejte i citrónovou kůru.
  8. Opražte 2 lžíce cukru a dodejte je do omáčky i spolu s krystalovým bílým cukrem (také 2 lžíce).
  9. Nechte omáčku 1 hodinu povařit.
  10. Po hodině vaření přidejte do omáčky přichystaného kapra a vařte téměř do měkka.
  11. Když je kapr téměř měkký, omáčku sceďte.
  12. Dejte kapra do zapékací mísy, vlijte do ní i červené víno, bezinky a případně i mandle nasekané na plátky a plátky citronu a dejte zapéct.
  13. Při podávání se servíruje k houskovým knedlíkům s šípkovou marmeládou (případně s bramborovou kaší).

Doba přípravy:

Cca 4 hodiny


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář