Štědrovečerní smažený kapr
Recept na štědrovečerního kapra se v kuchařce objevil na přelomu 19. a 20. století, kdy jej uvedla M.D. Rettigová. Tradičním vánočním pokrmem se však stal až v 60. letech 20. století. Dnes si bez kapra Vánoce neumíme představit, přesto však celá řada domácnosti kvůli kostičkám na Štědrý večer volí poněkud jiný druh masa.
A jak je to s vámi? Co jíte na Štědrý večer kapra, řízek anebo dokonce něco úplně jiného? Nebojte se a podělte se o své originální vánoční recepty. Čtenáře serveru Kouzelnevanoce.cz dozajista potěšíte…
K dispozici zde pro tyto účely máte i Fórum.
Co budete potřebovat:
- 1 kapr
- Polohrubá mouka
- 2 vejce
- 3 lžíce bílého vína
- 1 lžíce oleje
- Sůl
- Olej na smažení
XXX.
- 1 kapr
- Sůl
- Hladká mouka
- 1 vejce
- Strouhanka
- Máslo
- Čerstvá petrželka
- Plátky citrónu
XXX.
- 1 kapr
- Sůl
- Hladká mouka
- 1 vejce
- Strouhanka
- Strouhaný sýr
- Olej na smažení
- Petrželka
- Citrón
Postup práce:
- Kapr musí být očištěn a naporcován.
- Kapr se pak osolí, případně ještě polijí bílým vínem a obalí do trojobalu, tedy mouka, vejce a strouhanka.
- V jednom případě se do jedné směsi přidá i strouhaný sýr.
- Porce kapra se osmaží z obou stran a servírují se s plátky citrónu a posypané nasekanou čerstvou petrželkou.
Doba přípravy:
Cca 45 minut
Vytisknout
[…] večer se v současnosti neobejde ani bez štědrovečerního smaženého kapra a bramborového salátu, dříve se však jedla jiná vánoční jídla – kuba, jahelník […]