Sýrová roláda aneb, Vánoce nejsou pouze o cukroví
Vánoční svátky jsou synonymem pro pochoutky, na které nemáme v průběhu roku čas ani dostatečnou inspiraci. Nejen kapr s bramborovým salátem a několik druhů cukroví zdobí vánoční tabule českých rodin, také slané chuťovky jsou stále více populární.
V posledních letech se na vánočních stolech objevují slané rolády, které jsou nejen velmi chutné, ale také poměrně jednouché na přípravu.
Jak na sýrovou roládu
Vyrobit sýrovou roládu vyžaduje trošku zručnosti a kvalitní suroviny. Náplň rolády je čistě ve vaší režii, pojďme si ale společně popsat postup, které předchází vytvoření tohoto dokonalého slaného zákusku. Základem je kvalitní plátkový sýr. Následná úprava může být dvojího typu.
Buď plátky vložíme do igelitového sáčku a necháme rozpustit ve vodní lázni (pozor, voda se nesmí vařit), nebo na plech vyložený pečícím papírem pokládáme jednotlivé plátky sýra tak, aby byla jejich vzájemná vzdálenost cca 1 cm. V případě, že upřednostníte první postup, nechte sýr rozpustit a následně jej vylijte na alobal, pečící papír nebo cokoliv jiného, co vám následně roládu umožní srolovat.
Jestliže jste plátky sýra kladli na plech, vložte jej na chvíli (dokud se jednotlivé plátky nespojí) do předem vyhřáté trouby (alespoň na 150 °C). Další postup je totožný. Po vytažení z trouby necháme sýr trošku ztuhnout a klademe na něj nejrůznější suroviny dle chuti.
Můžete si tak vytvořit roládu olivovou, šunkovou, vajíčkovou, bylinkovou, pikantní, masovou, zeleninovou nebo kteroukoliv jinou. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Po naplnění roládu srolujeme a necháme v ledničce uležet do druhého dne.
Jak na originální náplň do sýrové rolády?
Jak již bylo výše zmíněno, obsahem sýrové rolády může být téměř cokoliv. Chcete-li přeci jen trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte variantu s oříšky a tvarohem. Neméně zajímavou náplň představuje také losos na bylinkách nebo mandle a pomazánkové máslo.
- Nepečené vánoční cukroví, aneb jde to i jinak
- 5 receptů na zdravé vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání (nejen) o Vánocích
- Pařížské rohlíčky – chutné, snadné a levné