Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Tradiční linecké cukroví – pochoutka, bez které se neobejdeme

Vánoční dny jsou prodchnuty vůní vanilky a skořice. Křehké cukroví, slepené výbornou domácí marmeládou od babičky, nenechá chladné ani zapřisáhlé odpůrce sladkého. Víte, o jakém druhu cukroví tady básníme? Na mysli máme samozřejmě linecké, které na vánoční tabuli prostě nesmí chybět.

Každý má svůj recept

Receptů na linecké cukroví existuje opravdu velká spousta. Každý z nás má nějaký ten svůj osvědčený recept, který se traduje z generace na generaci a na nějž nedá dopustit. Chcete-li svůj „linecký repertoár“ maličko rozšířit, pojďte se s námi podívat na méně známé recepty, které můžete v případě zájmu vyzkoušet třeba o letošních svátcích.

Tmavé linecké

Na tmavou „odrůdu“ lineckého cukroví budeme potřebovat 280 gramů hladké mouky, 200 gramů moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 100 gramů nastrouhané hořké čokolády s vysokým podílem kakaa, 6 lžic mletých ořechů, 140 gramů másla, 2 žloutky, případně čokoládovou polevu na finální úpravu cukroví.Všechny výše uvedené suroviny smícháme (mouku s cukrem prosejeme) a necháme odležet 24 hodin v chladničce.

Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různorodé tvary. Ty následně klademe na pečícím papírem vyložený nebo máslem vymazaný plech a pečeme v předem rozehřáté troubě (160 °C) přibližně 10-12 minut.  Vychladlé linecké můžeme slepovat a různě zdobit čokoládovou polevou, mandlemi nebo lentilkami.

Dietní linecké

Obáváte se, že vám Vánoce přinesou nějaké to kilo navíc? Přesto si však linecké cukroví neodpustíte? Vyzkoušejte poněkud dietní variantu, ke které budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 90 gramů nízkotučného másla (např. Flora light), 50 gramů třtinového cukru, 1 žloutek, nastrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu a marmeládu s nízkým obsahem cukru. Postup je totožný, jako u předchozího receptu. Suroviny smícháme, vykrájíme kolečka, srdíčka…a necháme péct v předehřáté troubě několik minut.


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář