Vánočka
Máte rádi vánočku? Vězte, že s dobrým receptem není zhotovení vánočky nic obtížného. Na pletení to chce poznat jen ten správný gryf, a ten Kouzelnevanoce.cz všem zájemcům přináší hned ve třech variacích. Pletení vánočky z 9, 6 a 12 copů.
Co budete potřebovat:
- 400 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů krystalového cukru
- 125 gramů másla
- 250 gramů hrubé mouky
- 250 mililitrů mléka
- 2 vejce
- Sůl
- Půl kostky čerstvého droždí
- Rozinky
- Oloupané mandle nasekané na lupínky
- Tuzemský rum
Postup práce:
- Hrst rozinek propláchněte a naložte do rumu a nechte je máčet alespoň 30 minut.
- Do velké mísy prosejte přes síto obě mouky, které smíchejte.
- Pak přisypte cukr, na kostky nakrájené změklé máslo, 2 vejce, špetku soli a 250 mililitrů mléka.
- Nakonec do mísy přisypte i rozinky, které však předem scedíte a vymačkáte.
- Nyní všechny ingredience ručně propojte a pořádně uhnětete. Pracujte do té doby, dokud vám nevznikne hutné, ale vláčné těsto. Těsto se nesmí lepit na mísu, ale zároveň nesmí být jako beton. Podle potřeby tedy dodáte buď mléko anebo mouku.
- Zpracované těsto pak dejte pod utěrku do tepla kynout na hodinu, či dvě.
- Po hodině kynutí dejte těsto na vál a propracujte. Těsto rozdělte na 3, 6, 9 dlouhých válců.
- Tyto válce představují copy, které budete splétat do vánočky.
- Upletenou vánočku dejte ještě na půl hodinu do tepla pod utěrku kynout.
- Mezitím si nasekejte mandle.
- Po půl hodině vánočku pomašlujte vajíčkem a zasypejte plátky mandlí.
- Vánočku vložte do trouby rozehřátou cca na 200 stupňů na 20 minut anebo do té doby, dokud vánočka nezezlátne.
Doba přípravy:
Cca 2,5 hodiny
Množství:
1 kg vánočky – jeden věnec, dvě velké vánočky
Pletení vánočky z 9 copů
Pletení z 6 copů
Pletení z 12 copů
Vytisknout
[…] nepředstavovalo pouze vánoční cukroví, ale i vánoční jablečný závin, vánoční štola a vánočka. V některých regionech vánoční jídelníček tvořily i buchty, koláčky, vdolky, oplatky a […]
[…] skutečnou vánoční sladkostí (oficiální vánoční cukroví) však byla až vánočka. Historie vánočky sahá až do 16. století, z něhož máme první doložené zmínky. […]