Vánoční jablečný závin
Jak si představujete vánoční jablečný závin? Ideální vánoční závin by měl být správně vyroben z domácího listového těsta.
Výroba domácího listového těsta je celkem složitá, a proto si na něj netroufne hned tak každý. Jestliže k výrobě vánočního jablečného závinu užijete zakoupené těsto, nemusíte se bát, nic výrazně negativního se nestane. Rádi byste věděli, jak takový vánoční jablečný závin vlastně vypadá?
Vánoční jablečný závin je vylepšený – slavnostní závin, který se od toho klasického jablečného závinu liší několika ingrediencemi. Ty závin udělají bohatší a ještě lahodnější.
Co budete potřebovat:
- 2 listová těsta
- 350 gramů hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce sádla
- 1 vejce
- 1 lžička octa
- Špetka soli
- 125 mililitrů vody
- Vejce na potření
- Na náplň:
- 1,5 kila jablek
- Tuzemský rum
- Strouhanka
- Hrst ořechů
- Hrst rozinek
- 2 lžičky skořice
- 5 lžic cukru
- 500 gramů tvarohu
- 1 balení vanilkového cukru
- ½ balení vanilkového pudinku v prášku
Postup práce:
- Rozinky namočte do rumu.
- Listové těsto rozválejte na vále na tenký plát. Ideální je pokud tomu tak učiníte na silikonové podložce anebo na utěrce.
- Pak se dáte do tvorby náplně.
- První krém se vyrobí vmícháním z tvarohu, vanilkového cukru a moučkového cukru. Řiďte se svou chutí a chutí jablek. Nakonec do krému vmíchejte i půl vanilkového pudinku. Pak krém rozetřete po celé ploše těsta.
- Jablka omyjte, oloupejte, vyjměte jádřince a nastrouhejte.
- Pak umelte i ořechy a smíchejte s jablky.
- Do směsi přidejte i rozinky, které vyjměte z rumu a vymačkejte.
- Přidejte podle potřeby cukr, skořici a podle potřeby zahustěte strouhankou.
- Takto zahuštěná náplň se rozprostře na tvarohový krém.
- Pak těsto srolujte a okraje pevně semkněte k sobě.
- Přemístěte závin s pomocí utěrky, či silikonové podložky na plech vyložený pečícím papírem.
- Povrch párkrát propíchněte vidličkou a pomašlujte vajíčkem.
- Dejte do předehřáté trouby cca na 20 minut péct, dokud závin nezezlátne.
- Ještě horký posypte moučkovým cukrem.
Doba přípravy:
45 minut
Vytisknout
[…] pečivo pak nepředstavovalo pouze vánoční cukroví, ale i vánoční jablečný závin, vánoční štola a vánočka. V některých regionech vánoční jídelníček tvořily i […]
[…] se snědla hlavní vánoční jídla, je možno podávat dezert – vánoční štola, či třeba vánoční jablečný závin. Po snězení těchto pokrmů se rodina schází u stromečku, kde se rozbalují […]