Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vánoční jídelníček

Vánoční jídelníček nebýval vždy takový, jaký ho známe dnes, ale vždy byl rozmanitý. Ve většině případů se vánoční jídelníček skládá z rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem, který však čím dál častěji vytlačuje řízek klasický a hovězí polévka s játrovými knedlíčky.

Dříve byl však vánoční jídelníček rozmanitý a sestával se z mnoha různých variant. Vždy se však vánoční jídelníček skládal z husté polévky, ve které nesměl chybět česnek. Jedná se například o zelnou polévku s klobásou, hrachovou polévku, čočkovou polévku, fazolovou polévku, ale také kmínovou, či cibulovou polévku.

Štědrovečerní vánoční jídelníček se neobešel ani bez Kuby, pučálky, či muziky, a také samozřejmě kapra. Je sice pravda, že vánoční jídelníček se ani v minulosti neobešel bez kapra, avšak štědrovečerního smaženého kapra lidé znali až na přelomu 19. a 20. století.  Dříve tedy vánoční jídelníček ztvárňoval staročeský kapr na černo, na modro, na šalvěji, na česneku, na kmínu a měl i další rozličné podoby.

Vánoční pečivo pak nepředstavovalo pouze vánoční cukroví, ale i vánoční jablečný závin, vánoční štola a vánočka. V některých regionech vánoční jídelníček tvořily i buchty, koláčky, vdolky, oplatky a třeba i koblihy.

S výběrem toho nejlepšího se můžete seznámit i na našem portálu Kouzelnevanoce.cz, kde naleznete vánoční recepty nejen na vánoční cukroví, ale i na vánoční jídla, která se v Česku běžně o Vánocích podávají.  Tyto vánoční recepty vám pak pomohou sestavit si váš vlastní ideální vánoční jídelníček, s nímž můžete prožít ty pravé staročeské tradiční Vánoce.


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář