Vánoční jídla
Česká vánoční jídla byla dříve ovlivněna postním obdobím, kdy se přes den nejedlo vůbec anebo málo tak, aby večer mohly děti vidět zlaté prasátko. Večer si pak lidé připravovali tradiční vánoční jídla, která vytvářela bohatou štědrovečerní hostinu.
Jaká vánoční jídla se jedla o vánocích?
Vánoční jídla se od sebe lišila podle jednotlivých regionů. Něco jiného se jedlo ve městech a něco jiného v podhorských vesnicích. Vánoční jídla se samozřejmě s postupem času měnila, až se vánoční jídelníček dospěl do dnešní podoby. Tradiční štědrovečerní tabule byly po postním období již však bohaté na různá vánoční jídla.
Štědrý večer
Štědrý večer obvykle začíná vánočním oplatkem s medem, po němž pak následuje polévka. Ta se lišila podle kraje, obvykle však šlo o hrachovou, čočkovou anebo rybí polévku, měšťané si pak často pochutnávali i na hovězí polévce s játrovými knedlíčky. Konzumace luštěnin měla přinést rodině hojnost a bohatství.
Štědrý večer se v současnosti neobejde ani bez štědrovečerního smaženého kapra a bramborového salátu, dříve se však jedla jiná vánoční jídla – kuba, jahelník s ovocem anebo také kapr na černo. Žádné správné Vánoce se samozřejmě neobejdou ani bez konzumace vánočky, která se někde konzumovala již v průběhu Štědrého dne, jinde se podávala až v rámci štědrovečerní večeře.
Když se snědla hlavní vánoční jídla, je možno podávat dezert – vánoční štola, či třeba vánoční jablečný závin. Po snězení těchto pokrmů se rodina schází u stromečku, kde se rozbalují dárky.
Boží Hod a Den sv. Štěpána
Další dny již nemají takový slavnostní charakter jako Štědrý večer, avšak i v tyto dny se vaří různá chutná vánoční jídla jako například hovězí na tymyánu, pije se vánoční punč anebo vaječný koňak a lidé si v této době dopřávají hojně různé vánoční cukroví. Toto období bývá často gurmánské, bohaté na maso a kromě hovězího se často podává i husa, či kachna.
Vytisknout