Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vánoční kuba je tradičním slavnostním pokrmem

Vánoční zvyky a tradice se v současné přetechnizované době dostávají jaksi do pozadí. Na tradiční házení střevícem, plující lodičky ze skořápek nebo lití olova si dnes již vzpomene málokdo. Také pravá vánoční jídla na české slavnostní tabuli příliš neuvidíte.

Mnozí mají obavu z přípravy těchto pokrmů, případně specifické chuti, která je provází. Co takový vánoční kuba? Víte, jak chutná a jak se připravuje? Pokud jste na výše zmíněné otázky odpověděli negativně, nepřestávejte číst následující řádky.

Vánoční kuba, jak jej (ne)znáte

Tradiční kuba je pokrm připravovaný především z hub. Počátky přípravy tohoto jídla sahaly až do doby předkřesťanské. Tehdy byl kuba konzumován především při pohanských slavnostech a nejrůznějších rodinných oslavách. Postupně se z kuby stalo jídlo křesťanů a konečně nabylo svůj tradiční vánoční charakter.

Místo původu vzniku tohoto pokrmu je přisuzováno Jihočechům. Tradiční černý kuba byl připravován z krup a houby – stročku trubkovitého, která dodává pokrmu standardní velmi tmavou barvu. Stroček v dnešní době lesy a háje pomalu, ale jistě opouští a je nahrazován známějšími druhy hub (modráky, březůvky, praváky apod.).

Uvařte si tradičního kubu i vy

Příprava houbového pokrmu je vcelku nenáročná. Výsledný efekt však stojí za to. Na pánvi rozpusťte máslo nebo sádlo a nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Následně přidejte sušené nebo zavařené houby (sušené se musí na chvíli namočit). Směs dochuťte česnekem, pepřem a solí, nechte orestovat. Do vymazané nádoby přidejte uvařené kroupy, směs z pánvičky a vše důkladně promíchejte.

Nádobu dejte péct do trouby na cca 20 minut. Poté již nezbývá nic jiného, než popřát tradiční dobrou chuť! Malé varování na závěr – osoby, které nejsou na konzumaci hub zvyklé, by neměly spořádat větší množství houbového kuby – nemusely by se jim totiž vyhnout zažívací potíže.


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář