Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vánoční perníčky

Medové cukroví patří k vůbec prvním sladkostem, které si ve středověku lidé o Vánocích dopřávali. Původní receptura postupem času prošla inovacemi, až nakonec získala současnou podobu. Přesto každá domácnost zhotovuje perník trochu jinak.

Vánoční perníčky se kromě ozdob na stromeček a chutné pochoutky mohou využít i k výrobě vánočních dekorací. Vánočních dekorace třeba jako výrobu Perníkové chaloupky, jehož výrobu na portále Kouzelnevanoce.cz také naleznete.

Co budete potřebovat:

  • 100 gramů rostlinného tuku
  • 400 gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce rozehřátého medu
  • 4 vejce
  • 1 kilo hladké mouky
  • 1 lžička tlučeného anýzu
  • 2 lžičky jedlé sody

Postup práce:

  1. Tuk, cukr a med rozehřejeme a smícháme.
  2. Směs nechte ochladnout a následně do vychladlé hmoty dejte vejce.
  3. Na vál si připravte anýz a mouku.
  4. Tekutou hmotu s pomocí mouky a koření zpracujte do těsta.
  5. Těsto propracujte a dejte do druhého dne v potravinové fólii do chladu.
  6. Pak z těsta vyválejte asi 0,5 cm plát, ze kterého pomocí vykrajovátek vykrajujte různé tvary.
  7. Tvary perníčků by neměly být malé, aby mohly naskočit.
  8. Pečte v troubě na pečícím papíře v troubě na 200 stupňů, kterou ale po chvíli ztlumíte.
  9. Ihned po upečení potřete rozšlehaným žloutkem a dejte je 3 týdny odležet.
  10. Po třech týdnech perníčky ozdobte čokoládou anebo bílou polevou.

Doba přípravy:

cca 2 hodiny

   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

3 Responses to “Vánoční perníčky”

Napsat komentář