Vánoční perníčky
Medové cukroví patří k vůbec prvním sladkostem, které si ve středověku lidé o Vánocích dopřávali. Původní receptura postupem času prošla inovacemi, až nakonec získala současnou podobu. Přesto každá domácnost zhotovuje perník trochu jinak.
Vánoční perníčky se kromě ozdob na stromeček a chutné pochoutky mohou využít i k výrobě vánočních dekorací. Vánočních dekorace třeba jako výrobu Perníkové chaloupky, jehož výrobu na portále Kouzelnevanoce.cz také naleznete.
Co budete potřebovat:
- 100 gramů rostlinného tuku
- 400 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce rozehřátého medu
- 4 vejce
- 1 kilo hladké mouky
- 1 lžička tlučeného anýzu
- 2 lžičky jedlé sody
Postup práce:
- Tuk, cukr a med rozehřejeme a smícháme.
- Směs nechte ochladnout a následně do vychladlé hmoty dejte vejce.
- Na vál si připravte anýz a mouku.
- Tekutou hmotu s pomocí mouky a koření zpracujte do těsta.
- Těsto propracujte a dejte do druhého dne v potravinové fólii do chladu.
- Pak z těsta vyválejte asi 0,5 cm plát, ze kterého pomocí vykrajovátek vykrajujte různé tvary.
- Tvary perníčků by neměly být malé, aby mohly naskočit.
- Pečte v troubě na pečícím papíře v troubě na 200 stupňů, kterou ale po chvíli ztlumíte.
- Ihned po upečení potřete rozšlehaným žloutkem a dejte je 3 týdny odležet.
- Po třech týdnech perníčky ozdobte čokoládou anebo bílou polevou.
Doba přípravy:
Vytisknout
[…] má svou charakteristickou vůni, která dokáže velmi rychle navodit dojem Vánoc a vůni domova. Vánoční perníčky jsou stále velmi oblíbené a patří mezi základní vánoční cukroví nejen u nás, ale i […]
[…] na perník naleznete v článku Vánoční perníčky, samotný recept na perník se totiž nemění. Jenomže jak vyrobit […]
[…] českou vánoční vůní je vůně perníku. Do perníku se přidávala celá řada bylin, jejíž počet se v průběhu staletí zredukoval, […]