Vánoční punč
Vánoční punč není ani tak klasickým českým vánočním pitím, přesto i v České republice jeho obliba neustále stoupá. Tradiční vánoční punč však bývá součástí spíše rakouských a německých vánočních trhů, kam jezdí turisté z celého světa.
Chcete také ochutnat? Máte dvě možnosti, buď si na tyto vánoční trhy prostřednictvím různých vánočních zájezdů zajedete anebo si jej doma zkusíte zhotovit sami. Existuje celá řada receptur na alkoholické, ale i nealkoholické vánoční punče. Kouzelnevanoce.cz vám přináší jednu z alkoholických verzí. Otázkou však je, jestli doma uvařený punč dokáže dokreslit tu skutečnou atmosféru, kdybyste jej popíjeli pod vánočním stromečkem na vánočních trzích ve Vídni, Drážďanech anebo třeba v Norimberku.
Co budeme potřebovat:
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 celé skořice
- 130 mililitrů tuzemského rumu
- 140 gramů cukru krupice
- 500 mililitrů bílého vína
- 4 ks hřebíčku
- 500 mililitrů vody
- 1 badyán
Popis práce:
- Vymačkejte šťávu z citrónu i z pomeranče.
- Smíchejte cukr s vodou a šťávou.
- Rum nalijte spolu s bílým vínem do hrnce, přidejte koření a uveďte do bodu varu.
- Nechte trochu zchladnout a vlijte roztok se šťávou a cukrem a opět přiveďte do bodu varu.
- Horký punč se nalévá do předehřátých sklenic, jejichž okraje ozdobíte cukrem a plátky citronu a pomeranče.
- Podává se obvykle v době Božího hodu.
Doba přípravy:
Cca 15 – 20 minut
Množství:
1,3 litry
Tip:
Při přípravě můžete také použít rozinky, pomerančové plátky, citrónové plátky, vanilkový lusk a někdo přidává i 1,5 decilitru Becherovky .
Vytisknout
[…] recepty představují i celou řadu skvělých receptů na typické vánoční laskominy, jako vánoční punč anebo vaječný koňak. Lidé ale sbírají vánoční recepty i z jiných důvodů, protože […]
[…] dny se vaří různá chutná vánoční jídla jako například hovězí na tymyánu, pije se vánoční punč anebo vaječný koňak a lidé si v této době dopřávají hojně různé vánoční cukroví. […]