
Vánoční štola
Vánoční štola se k nám dostala z německy hovořících zemí, kde tvoří tradiční vánoční pochoutku. Ty nejlepší můžete ochutnat na vánočních trzích v Drážďanech. Více o trzích se dozvíte v sekci Vánoční trhy.
Vyhlášená Vánoční štola se zhotovuje v o vánočních trzích v Drážďanech, které jsou nazývány Německými Benátkami. Drážďanské vánoční trhy představují vůbec ty nejstarší trhy, kam v období adventu přijíždí celá řada turistů nejen z Německa, ale i ze zahraničí.
Co budete potřebovat:
- 1 kilogram polohrubé mouky
- 2,5 kostky čerstvého droždí
- 100 gramů moučkového cukru
- 2 balení vanilkových cukrů
- 2 vejce
- 400 gramů másla
- 375 mililitrů mléka
- 200 gramů oloupaných a nasekaných mandlí
- 300 gramů rozinek Sultánek
- 100 gramů kandovaného ovoce
- 100 gramů pomerančové kůry
- Půl lžičky skořice
- Půl lžičky kardamomu
- 125 mililitrů tuzemského rumu
- Na polevu:
- 100 gramů roztopeného másla
- 100 gramů cukru
- 1 balení vanilkového cukru na posypání
Postup práce:
- Vánoční štoly se pečou hned na začátku adventu, tedy koncem listopadu, protože potřebují důkladně rozležet.
- Večer před pečením naložte rozinky do rumu.
- Druhý den jako první si zadělejte kvásek.
- Kvásek založíte tak, že si v hrnečku rozmícháte lžíci cukru s droždím a půl šálkem mléka s trochou mouky. Dejte do tepla, aby kvásek vzešel.
- Mezitím smíchejte ve velké míse – mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl.
- Do sypké směsi pak následně přidejte i koření, změklý tuk nakrájený na kostky, teplé mléko a vejce.
- Jako poslední přidejte do mísy vzešlý kvásek.
- Těsto vypracujte nejlépe ručně, což je ale náročnější, anebo s pomocí robota.
- Dobře vypracované těsto poznáte tak, že se nechytá mísy.
- Takto zhotovené těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo.
- S těstem se dál pracuje, až se její objem zdvojnásobí.
- Potom těsto dejte na vál a pořádně propracujte.
- Rozdělte na dvě poloviny a z obou částí vyválejte 2 centimetrové placky.
- Na každou rozložte rozinky, kandované ovoce, kandovanou kůru a srolujte.
- Pak rolky zlehka propracujte, aby se přísady promíchaly.
- Dva malé bochníčky dejte opět pod utěrku na 30 minut kynout.
- Pak oba rozválejte do obdélníků.
- Delší stranu srolujte do dvou třetin a protilehlou stranu také srolujte a přetáhněte přes protější stranu.
- Pak obě štoly opatrně přeneste na plech vyložený alobalem a vymaštěný máslem.
- Štoly opět zasypejte moukou a přikryjte utěrkou a opět dejte do tepla 3 – 4 hodiny kynout.
- Mezi jednotlivými štolami by měl být alobal, protože se štoly nesmí dotýkat.
- Pak dejte štoly do trouby upéct na střední stupeň. Pečete asi 70 minut.
- Ještě horkou štolu polijete rozpuštěným máslem a hustě posypejte moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
- Po dokonalém vychladnutí se štola zaroluje do alobalu a dá se na 3 týdny odležet.
- Před podáváním štolu ještě pocukrujte, případně ozdobte kompotovaným ovocem.
Doba přípravy:
- Vánoční jablečný závin
- Recept na linecké těsto
- 7 luxusních náplní do vánočního cukroví, které si zamilujete

[…] pečivo pak nepředstavovalo pouze vánoční cukroví, ale i vánoční jablečný závin, vánoční štola a vánočka. V některých regionech vánoční jídelníček tvořily i buchty, koláčky, […]
[…] Druhé největší město Saska, které bývá přezýváno Florencií na Labi, láká turisty na vánoční trhy v roce 2011 od 25. 11. – 24. 12. Město je proslulé kulinářskými specialitami, jakou je například Vánoční štola. […]