Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vánoční štola

Vánoční štola se k nám dostala z německy hovořících zemí, kde tvoří tradiční vánoční pochoutku. Ty nejlepší můžete ochutnat na vánočních trzích v Drážďanech. Více o trzích se dozvíte v sekci Vánoční trhy.

Vyhlášená Vánoční štola se zhotovuje v o vánočních trzích v Drážďanech, které jsou nazývány Německými Benátkami. Drážďanské vánoční trhy představují vůbec ty nejstarší trhy, kam v období adventu přijíždí celá řada turistů nejen z Německa, ale i ze zahraničí.

Co budete potřebovat:

  • 1 kilogram polohrubé mouky
  • 2,5 kostky čerstvého droždí
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 2 balení vanilkových cukrů
  • 2 vejce
  • 400 gramů másla
  • 375 mililitrů mléka
  • 200 gramů oloupaných a nasekaných mandlí
  • 300 gramů rozinek Sultánek
  • 100 gramů kandovaného ovoce
  • 100 gramů pomerančové kůry
  • Půl lžičky skořice
  • Půl lžičky kardamomu
  • 125 mililitrů tuzemského rumu
  • Na polevu:
  • 100 gramů roztopeného másla
  • 100 gramů cukru
  • 1 balení vanilkového cukru na posypání

Postup práce:

  1. Vánoční štoly se pečou hned na začátku adventu, tedy koncem listopadu, protože potřebují důkladně rozležet.
  2. Večer před pečením naložte rozinky do rumu.
  3. Druhý den jako první si zadělejte kvásek.
  4. Kvásek založíte tak, že si v hrnečku rozmícháte lžíci cukru s droždím a půl šálkem mléka s trochou mouky. Dejte do tepla, aby kvásek vzešel.
  5. Mezitím smíchejte ve velké míse – mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl.
  6. Do sypké směsi pak následně přidejte i koření, změklý tuk nakrájený na kostky, teplé mléko a vejce.
  7.  Jako poslední přidejte do mísy vzešlý kvásek.
  8. Těsto vypracujte nejlépe ručně, což je ale náročnější, anebo s pomocí robota.
  9. Dobře vypracované těsto poznáte tak, že se nechytá mísy.
  10. Takto zhotovené těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo.
  11. S těstem se dál pracuje, až se její objem zdvojnásobí.
  12. Potom těsto dejte na vál a pořádně propracujte.
  13. Rozdělte na dvě poloviny a z obou částí vyválejte 2 centimetrové placky.
  14. Na každou rozložte rozinky, kandované ovoce, kandovanou kůru a srolujte.
  15. Pak rolky zlehka propracujte, aby se přísady promíchaly.
  16. Dva malé bochníčky dejte opět pod utěrku na 30 minut kynout.
  17. Pak oba rozválejte do obdélníků.
  18. Delší stranu srolujte do dvou třetin a protilehlou stranu také srolujte a přetáhněte přes protější stranu.
  19. Pak obě štoly opatrně přeneste na plech vyložený alobalem a vymaštěný máslem.
  20. Štoly opět zasypejte moukou a přikryjte utěrkou a opět dejte do tepla 3 – 4 hodiny kynout.
  21. Mezi jednotlivými štolami by měl být alobal, protože se štoly nesmí dotýkat.
  22. Pak dejte štoly do trouby upéct na střední stupeň. Pečete asi 70 minut.
  23. Ještě horkou štolu polijete rozpuštěným máslem a hustě posypejte moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
  24. Po dokonalém vychladnutí se štola zaroluje do alobalu a dá se na 3 týdny odležet.
  25. Před podáváním štolu ještě pocukrujte, případně ozdobte kompotovaným ovocem.

Doba přípravy:

Celková doba přípravy vychází cca na 24 hodin.

   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

2 Responses to “Vánoční štola”

Napsat komentář