Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vůně Vánoc

Zavřete oči a představte si typickou vánoční vůni, co vám vytane na mysl? Vůně Vánoc představuje vůni domova, na kterou budeme rádi vzpomínat, i když už budeme dospělí a budeme ve svých vlastních domovech vytvářet své vlastní Vánoce.

Jakou vůni máte s Vánocemi spojenou? Je to vůně kakaa, medu, skořice, vanilky, či rumu? Napadá vás něco jiného? Cukroví se peče z mnoha důvodů, jedním z nich je i skutečnost, aby to doma pěkně vonělo a navodilo to tu správnou vánoční atmosféru.

Vůně perníku

Tradiční českou vánoční vůní je vůně perníku. Do perníku se přidávala celá řada bylin, jejíž počet se v průběhu staletí zredukoval, a tak si dnes pod pojmem perníkové koření představme směs z mletého hřebíčku, skořice, kardamomu, nového koření, anýzu, badyánu, fenyklu, mleté pomerančové kůry, koriandr a muškátového oříšku. To vše dohromady vytváří zcela specifickou a ničím nezaměnitelnou vůni vánoční domácí pohody.

Vanilka

Aromatické koření původem z Mexika, které do kakaa přidávali Toltékové a Aztékové ke zlepšení chuti. Vanilka má smyslnou vůni a je užívána hojně i v kosmetickém průmyslu. Vanilka se k nám dostala díky Kryštofu Kolumbovi v průběhu 16. století a je i mocným afrodiziakem. Vanilku máme s Vánocemi spojenou díky cukroví a to především vanilkovými rohlíčky, bez nichž se žádné pravé Vánoce neobejdou.

Kakao

Kakao se do Evropy dostalo z Mexika díky  Hermésovi Cortézovi v 16. století. My jej dnes nejvíce užíváme ve formě čokolády. Kakao je afrodiziakum, má léčivé účinky a kromě potravinářského průmyslu se hojně užívá k výrobě kosmetiky. O Vánocích nám tvoří celkem významnou ingredienci nejen do vánočního cukroví.

Rum, svařák, grog a medovina

Vánoční pečení cukroví se v mnohém neobejde bez tuzemského rumu, avšak tuzemák je v období Vánoc spojen i s nápoji pro zahřátí. Spolu s ním je tedy nutné se zmínit i o dalších voňavých horkých nápojích, jakými jsou svařák i medovina. Svařák se vyrábí svařením červeného, či bílého vína za užití cukru a koření (skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, pomerančová kůra a podobně).

Rum si můžete nalít do čaje anebo si můžete vyrobit grog z horké vody a tuzemského rumu. Tento nápoj se v různých zemích vyrábí z rozličných alkoholických nápojů (griotka, koňak anebo whisky).

Medovina je alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Její výroba je složitá a existuje celá řada receptur. Vy si můžete medovinu vychutnat studenou, ale i teplou, která je obzvlášť v zimních měsících velice oblíbená. A právě ta teplá medovina má sílu nádherně provonět celý dům.

Vánočních vůní by se jistě našlo bezpočet – skořice, badyán, anýz, pomerančová kůra atd. Každý z nás má asi Vánoce spojené s nějakou jinou vůní. Někdo také třeba také s purpurou a františkem. Podělte se s námi, s jakou vůní máte Vánoce spojeny.


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář