Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Zdravé Vánoce? A proč ne?

Už děti v mateřské škole vám řeknou, že Vánoce, to jsou dárky, smažený kapr, bramborový salát, rybí polévka a cukroví. Jenže tyhle děti rozhodně nemají starosti nás dospělých, pro nás jsou Vánoce shon, stres a co hůř – kila navíc. Jak to udělat, abychom se drželi tradice a přitom uvařili i na Vánoce nejen chutně, ale i zdravě?

Jak stolovali naši předkové?

Naši předkové rozhodně jedli zdravěji, přestože i oni považovali vánoční svátky za čas hojnosti. Jejich tabule měla nabízet devatero druhů jídel, něco od všeho, co se v roce urodilo. Nesměl chybět chléb, v bohatších rodinách vánočka, česnek a cibule.

Na úvod hostiny přišla na stůl oplatka s medem, pak následovala hrachová nebo čočková polévka, jako hlavní chod na stůl hospodyně přinesla houbového kubukroupový nákyp s houbami. Dalšími chody pak byla již jen čerstvá jablka a ořechy, sušené ovoce a pečivo.

Držte se zažitých tradic

První zmínky o kaprovi jako vánočním jídle pocházejí až ze 17. století, a bylo tomu tak jen v rybníkářských oblastech nebo movitějších rodinách, kde se na jídelníčku mimo jiné objevovali i šneci nebo vinná klobása.

Více se zvyk – podávat na štědrovečerní večeři rybu – rozšířil mezi lidmi až v 19. století, ale nebyl to kapr smažený, jak jej známe my, ale vařený načerno a později i namodro. Pokud si tedy letos chcete připravit Vánoce zdravější, buďte skutečně tradiční a zkuste se vrátit k těmto způsobům úpravy.

Zdravý kapr

Jestli si ale svou štědrovečerní večeři bez smaženého kapra s bramborovýmsalátem neumíte představit, zvažte alespoň, zda neobětujete v rámci svého zdraví klasický trojobal z mouky, vajíčka a strouhanky a nezkusíte kapra připravit na přírodní způsob.

Samotný kapr, stejně jako další sladkovodní ryby, patří totiž k potravinám, které našemu zdraví prospívají, jeho maso představuje vyvážený celek s obsahem lehce stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuků a obsahem všech esenciálních aminokyselin. Kapří maso, stejně jako maso všech ostatních sladkovodních ryb, je současně také významným zdrojem mnoha minerálních látek a vitamínů.

Jak na salát?

I nepostradatelný bramborový salát můžete odlehčit smícháním nebo úplným nahrazením majonézy bílým jogurtem. Použijte při jeho přípravě hodně zeleniny, raději čerstvé než sterilované, vynechejte vařená vejce a pokud si neodpustíte uzeninu, použijte drůbeží šunku nebo šunku od kosti. Namísto pikantních ochucovadel je možné přidat zelené bylinky.

Také rybí polévka je velmi zdravá, ale místo klasického zahušťování jíškou to zkuste tentokrát raději s lisovanou zeleninou nebo bramborem.

A co cukroví?

Snad největším pokušením však o Vánocích skýtají nachystané mísy s cukrovím. Bílá mouka, cukry tuky a další nepříliš prospěšné látky na nás číhají v každém kolečku lineckého. I při pečení však můžeme zdravé zkombinovat s chutným a ujídat pak bez výčitek svědomí.

Namísto bílé mouky použijte špaldovou nebo celozrnnou, namísto bílého cukru přírodní hnědý, místo kakaa prášek ze svatojánského chleba, místo ztužených trans-tuků neztužené, které lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou, nebo sezamový olej. Moučkový cukr lze nahradit sušeným ovesným mlékem a nikdo nic nepozná.

Chutné a zdravé ořechy

Tradičně se na našem vánočním stole objevují ve větší míře i vlašské ořechy, což je jen dobře. Jsou sice energeticky velmi bohaté, ale také plné minerálů, jako jsou např. hořčík, měď a zinek. Jejich konzumace podporuje u dětí rozvoj mozku a živiny v nich obsažené, celkově pozitivně působí na lidskou psychiku.

Tak říkajíc zdravou klasikou, o které již asi každý slyšel, je pak pečené i nepečené cukroví z ovesných vloček. Existuje určitě dost receptů na to, aby si vybral úplně každý.

Zlaté prasátko vynechejte

Rozhodli jste už zkusit to letos zdravě? Začněte tedy třeba tím, že si vezmete k ruce svůj tradiční recept na linecká kolečka a namísto bílé pšeničné mouky použijte pohankovou a třtinový. Slepované domácí marmeládou budou chutnat úžasně.

Hlavně nezapomeňte, že jíst se má v malých dávkách 5 – 6x denně, takže celodenní půst a následné obžerství u večeře není z hlediska zdravé výživy to pravé ořechové. Opravdu tak moc toužíte po zlatém prasátku? Pozor ať místo něj neobjevíte spíše nevzhlednou pneumatiku kolem svého pasu.


   Podobné články:
Vytisknout Vytisknout

Napsat komentář