Vánoce budou již za:

Get Adobe Flash player

Vánoční cukroví

Vánoční cukrovíVánoční cukroví představuje tradici sahající až do šestnáctého století. Nejedná se však o křesťanský zvyk, ale pohanskou tradici, která přetrvala dodnes. Vánoční cukroví pečeme rádi nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Každý si však pochutnává na jiných pamlscích. Dříve však lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání. Vánoční cukroví mělo tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami. Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů.

Mocná síla a vánoční cukroví

Vánoční cukroví prý mělo neuvěřitelnou moc, a proto se k němu tak lidé chovali. Z těsta se tvarovaly kuličky a kolečky, vykrajovátky se vykrajovala zvířata. Kolečko přitom o vánocích symbolizuje slunce a měly byste jej mít nejen na vánočním cukroví.  Vykrájená zvířátka představovala zvířátka ze chléva. Toto vánoční cukroví se pak věšelo na stavení i do chlévů a zdobily se jimi i ovocné stromy, aby se drželo domu štěstí, zvířata prospívala a ovoce se rodilo.Když se vánoční cukroví rozdalo, nezapomnělo se u toho ani na rodinu, svůj příděl dostala i chasa.

     Vánoční cukroví kdysi a dnes

Dřívější vánoční cukroví s tím současným, nám všeobecně známým, má pramálo společného. Kdysi lidé totiž neměli na rozhazování a bílá mouka a cukr představoval vzácnost. První vánoční cukroví bylo tedy ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu.Děti milovaly speciálně vyráběné karamelky a pak sladké hračky vytvářené z ovoce.

      Medové vánoční cukroví

Vůbec prvním a dodnes oblíbeným cukrovím byly tedy medové perníčky. Podle doložených písemných pozůstatků se perníky u nás pekly již ve 13. století. Medové cukroví se však peklo již mnohem dříve.Již za dob faraonů lidé pekli sladké placky z těsta složeného jen z mouky, vody a medu. Recept se ale stále vylepšoval. Staří Řekové toto medové cukroví pekli k různým slavnostním příležitostem, kdy přitom cukroví mělo i různé tvary.

Vánoční cukroví - perníky      Tradiční český perník

V Česku se pečení medového cukroví věnovali koláčníci, cáletníci, pernikáři, až se nakonec pečení tohoto cukroví dostalo až k cukrářům. Tito řemeslníci však nepekli pouze vánoční cukroví.  Ve 14. Století, kdy se pečení perníku věnovali cáletníci, vznikl i cech, který tyto pekaře sdružoval. Pečení perníku byla tehdy velká věda, protože obsahoval až na 90 různých bylin a koření.  Každý pernikář měl ale tajemství a tedy i každý perník byl jiný. Víte, že byl perník považován za účinný lék při zažívacích a střevních problémech? Existuje bezpočet receptů na perník. Dnes perník již není pouze vánoční cukroví. Perník má svou charakteristickou vůni, která dokáže velmi rychle navodit dojem Vánoc a vůni domova. Vánoční perníčky jsou stále velmi oblíbené a patří mezi základní vánoční cukroví nejen u nás, ale i jinde ve světě.

Vánoční cukroví - vánočka      Vánočka

První skutečnou vánoční sladkostí (oficiální vánoční cukroví) však byla až vánočka. Historie vánočky sahá až do 16. století, z něhož máme první doložené zmínky. Vánočce se však dříve říkalo húska anebo calta a představuje vlastně první vánoční cukroví, u jehož pečení se neužívá med. Pojmenování vánočky je různé a v některých regionech Česka tato tradiční pojmenování vánočky přetrvala dodnes. Říká se jí například: pletynka, štědrovice, štrucle, žemle anebo třeba ceplík. Původně vánočku mohli péct pouze pekaři. Do domácnosti se dostává až v průběhu 18. Století, kdy si ji začali péct lidé sami a zůstala dodnes.  Na vánočku se váže spousta tradic a zvyklostí. Vánočka nesměla chybět na žádném štědrovečerním stole. První kousek z vánočky vždy dostal hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Někde se dávala i dobytku, aby odehnali zlou sílu. Přemýšleli jste nad tím, proč se vánočka plete?  Vánočka i mazanec pocházejí ze stejného základu, tedy ze stejného těsta.  Mazanec patří k hlavním velikonočním pochoutkám, zatímco vánočka náleží zase k Vánocům. Vánočka se plete hned z několika důvodů, kromě toho, že nás má ochránit před vším zlým, tak se plete také proto, že by měla znázornit malého Ježíška v povijanu. Vánočka se plete ze třech, ale spíše ze šesti anebo devíti pramenů, a jestli chcete být při pečení vánočky doopravdy tradiční, měla by pekařka v průběhu kynutí těsta skákat do výšky.

      Tradice pečení vánočního cukroví

Podle dávných tradic se vánoční cukroví začínalo péct v prvním adventním týdnu. Na přípravu těsta byste měli dát obzvlášť pozor, protože se k němu váže řada různých pověr. Vánoční cukroví by mělo mít tvary zvířátek anebo koleček (symbol slunce). A pozor na nezdary u pečení. Říká se, že když se vánoční cukroví podaří, znamená to rok plného zdraví. Pokud pekařka vánoční cukroví spálila, hrozila jí nějaká vážná nemoc anebo dokonce smrt. Podle novodobějších tradic se přenesl zvyk 12 chodů na vánoční, kterého by na stole mělo být taktéž 9 – 12 druhů. Vánoční cukroví k Vánocům prostě patří. Vánoční cukroví nám navozuje vánoční atmosféru a je interaktivním prostředkem pro malé děti. Vánoční cukroví je navíc skvělou pochoutkou a my rok, co rok sháníme nové a zajímavější recepty. Přesto i vánoční cukroví má své stálice, jako: vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny a samozřejmě již výše zmíněné perníčky. Nechte se inspirovat vůní Vánoc a našimi vánočními recepty, které si pro vás portál Kouzelnevanoce.cz přichystalo v sekci – Vánoční cukroví.

Vánoční štola

Vánoční štola se k nám dostala z německy hovořících zemí, kde tvoří tradiční vánoční pochoutku. Ty nejlepší můžete ochutnat na vánočních trzích v Drážďanech. Více o trzích se dozvíte v sekci Vánoční trhy.
Přečíst celý článek »

Polévka s játrovými knedlíčky

Polévka s játrovými knedlíčky náleží k tradičním svátečním polévkám. Vařívá se v mnoha rodinách o slavnostních příležitostech a někde také i o Vánocích.
Přečíst celý článek »

Rumové kuličky s kokosem

Na rumových kuličkách je nebezpečné to, že jsou tak dobré, až jsou nebezpečné. Kolikrát se může stát, že je do Vánoc děláte několikrát a nakonec se jen kvůli nim po svátcích nevlezete do kalhot. Běžná dávka užívaná na 60 kuliček se v tomto případě zdá nedostačující.
Přečíst celý článek »

Vánoční jídelníček

Vánoční jídelníček nebýval vždy takový, jaký ho známe dnes, ale vždy byl rozmanitý. Ve většině případů se vánoční jídelníček skládá z rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem, který však čím dál častěji vytlačuje řízek klasický a hovězí polévka s játrovými knedlíčky.

Přečíst celý článek »

Jahelník s ovocem

Jahelník patřil mezi tradiční české vánoční pokrmy, které na štědrovečerním stole nesměl chybět. Tento pokrm představoval tu sladkou část vánočního menu. Byl tzv. dezertem.
Přečíst celý článek »

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky nám dávají jednu z tradičních vánočních vůní. Celá řada lidí, kteří cukroví zrovna nemusí přiznává, že vanilkové rohlíčky mají i oni rádi. Vanilkových rohlíčků je tedy zapotřebí napéct každý rok velké množství. Přečíst celý článek »

Vaječný likér

Vaječný likér patří k tradičním pochoutkám pro kterou mají slabost hlavně ženy. Vaječný likér si můžete buď koupit anebo si jej sami doma udělat. Kouzelnevanoce.cz vám přináší recept na tuto tradiční vánoční pochoutku.

Přečíst celý článek »

Štědrovečerní smažený kapr

Recept na štědrovečerního kapra se v kuchařce objevil na přelomu 19. a 20. století, kdy jej uvedla M.D. Rettigová. Tradičním vánočním pokrmem se však stal až v 60. letech 20. století. Dnes si bez kapra Vánoce neumíme představit, přesto však celá řada domácnosti kvůli kostičkám na Štědrý večer volí poněkud jiný druh masa. Přečíst celý článek »

Vosí hnízda

Nebojte se, nebudete strkat prsty do vosího hnízda. Vosí hnízda představují velice oblíbené vánoční cukroví, které ocení každý člen rodiny. Pozor na mlsné jazýčky, které mohou ještě před Vánocemi na Vosí hnízda potajmu chodit, a proto je zapotřebí toto cukroví před každým mlsounem pečlivě uschovat. Cukroví by mělo být uchováno v krabici, v suchu a chladu. Přečíst celý článek »

Tipy na dárky