Vánoční cukroví
Vánoční cukroví představuje tradici sahající až do šestnáctého století. Nejedná se však o křesťanský zvyk, ale pohanskou tradici, která přetrvala dodnes. Vánoční cukroví pečeme rádi nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Každý si však pochutnává na jiných pamlscích. Dříve však lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání. Vánoční cukroví mělo tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami. Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů.
Mocná síla a vánoční cukroví
Vánoční cukroví prý mělo neuvěřitelnou moc, a proto se k němu tak lidé chovali. Z těsta se tvarovaly kuličky a kolečky, vykrajovátky se vykrajovala zvířata. Kolečko přitom o vánocích symbolizuje slunce a měly byste jej mít nejen na vánočním cukroví. Vykrájená zvířátka představovala zvířátka ze chléva. Toto vánoční cukroví se pak věšelo na stavení i do chlévů a zdobily se jimi i ovocné stromy, aby se drželo domu štěstí, zvířata prospívala a ovoce se rodilo.Když se vánoční cukroví rozdalo, nezapomnělo se u toho ani na rodinu, svůj příděl dostala i chasa.
Vánoční cukroví kdysi a dnes
Dřívější vánoční cukroví s tím současným, nám všeobecně známým, má pramálo společného. Kdysi lidé totiž neměli na rozhazování a bílá mouka a cukr představoval vzácnost. První vánoční cukroví bylo tedy ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu.Děti milovaly speciálně vyráběné karamelky a pak sladké hračky vytvářené z ovoce.
Medové vánoční cukroví
Vůbec prvním a dodnes oblíbeným cukrovím byly tedy medové perníčky. Podle doložených písemných pozůstatků se perníky u nás pekly již ve 13. století. Medové cukroví se však peklo již mnohem dříve.Již za dob faraonů lidé pekli sladké placky z těsta složeného jen z mouky, vody a medu. Recept se ale stále vylepšoval. Staří Řekové toto medové cukroví pekli k různým slavnostním příležitostem, kdy přitom cukroví mělo i různé tvary.
Tradiční český perník
V Česku se pečení medového cukroví věnovali koláčníci, cáletníci, pernikáři, až se nakonec pečení tohoto cukroví dostalo až k cukrářům. Tito řemeslníci však nepekli pouze vánoční cukroví. Ve 14. Století, kdy se pečení perníku věnovali cáletníci, vznikl i cech, který tyto pekaře sdružoval. Pečení perníku byla tehdy velká věda, protože obsahoval až na 90 různých bylin a koření. Každý pernikář měl ale tajemství a tedy i každý perník byl jiný. Víte, že byl perník považován za účinný lék při zažívacích a střevních problémech? Existuje bezpočet receptů na perník. Dnes perník již není pouze vánoční cukroví. Perník má svou charakteristickou vůni, která dokáže velmi rychle navodit dojem Vánoc a vůni domova. Vánoční perníčky jsou stále velmi oblíbené a patří mezi základní vánoční cukroví nejen u nás, ale i jinde ve světě.
Vánočka
První skutečnou vánoční sladkostí (oficiální vánoční cukroví) však byla až vánočka. Historie vánočky sahá až do 16. století, z něhož máme první doložené zmínky. Vánočce se však dříve říkalo húska anebo calta a představuje vlastně první vánoční cukroví, u jehož pečení se neužívá med. Pojmenování vánočky je různé a v některých regionech Česka tato tradiční pojmenování vánočky přetrvala dodnes. Říká se jí například: pletynka, štědrovice, štrucle, žemle anebo třeba ceplík. Původně vánočku mohli péct pouze pekaři. Do domácnosti se dostává až v průběhu 18. Století, kdy si ji začali péct lidé sami a zůstala dodnes. Na vánočku se váže spousta tradic a zvyklostí. Vánočka nesměla chybět na žádném štědrovečerním stole. První kousek z vánočky vždy dostal hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Někde se dávala i dobytku, aby odehnali zlou sílu. Přemýšleli jste nad tím, proč se vánočka plete? Vánočka i mazanec pocházejí ze stejného základu, tedy ze stejného těsta. Mazanec patří k hlavním velikonočním pochoutkám, zatímco vánočka náleží zase k Vánocům. Vánočka se plete hned z několika důvodů, kromě toho, že nás má ochránit před vším zlým, tak se plete také proto, že by měla znázornit malého Ježíška v povijanu. Vánočka se plete ze třech, ale spíše ze šesti anebo devíti pramenů, a jestli chcete být při pečení vánočky doopravdy tradiční, měla by pekařka v průběhu kynutí těsta skákat do výšky.
Tradice pečení vánočního cukroví
Podle dávných tradic se vánoční cukroví začínalo péct v prvním adventním týdnu. Na přípravu těsta byste měli dát obzvlášť pozor, protože se k němu váže řada různých pověr. Vánoční cukroví by mělo mít tvary zvířátek anebo koleček (symbol slunce). A pozor na nezdary u pečení. Říká se, že když se vánoční cukroví podaří, znamená to rok plného zdraví. Pokud pekařka vánoční cukroví spálila, hrozila jí nějaká vážná nemoc anebo dokonce smrt. Podle novodobějších tradic se přenesl zvyk 12 chodů na vánoční, kterého by na stole mělo být taktéž 9 – 12 druhů. Vánoční cukroví k Vánocům prostě patří. Vánoční cukroví nám navozuje vánoční atmosféru a je interaktivním prostředkem pro malé děti. Vánoční cukroví je navíc skvělou pochoutkou a my rok, co rok sháníme nové a zajímavější recepty. Přesto i vánoční cukroví má své stálice, jako: vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny a samozřejmě již výše zmíněné perníčky. Nechte se inspirovat vůní Vánoc a našimi vánočními recepty, které si pro vás portál Kouzelnevanoce.cz přichystalo v sekci – Vánoční cukroví.
Vyzkoušejte veganské kokosové kuličky – hotové jsou raz dva
Vánoce jsou za dveřmi a přípravy jsou v plném proudu. Chcete si letos svátky užít v trochu zdravějším duchu? Zapomeňte na kalorické a nezdravé sladkosti a vyzkoušejte tuto kokosovou pochoutku. Je veganská, bezlepková a zvládne ji úplně každý. Nemusíte totiž nic péct.
Recept na veganské kokosové kuličky – co budete potřebovat:
220 g strouhaného kokosu
125 g rozpuštěného kokosového oleje
50 g agávového sirupu
160 g rostlinného mléka (sójové nebo jiné podle chuti)
35 kousků mandlí (na 35 kuliček)
Rum podle chuti
Na obalení:
100 g strouhaného kokosu
Jak postupovat
Suroviny dejte do mixéru a společně rozmixujte. Záleží na vás, jestli chcete hladkou směs nebo máte rádi, když jsou v kuličkách cítit kousky kokosu.
Směs dejte na půl hodiny do ledničky. Kokosový olej díky tomu ztuhne a tvorba kuliček bude jednodušší.
Po uplynutí půl hodiny kokosovou hmotu vytáhněte a vytvářejte kuličky. Do každé kuličky zabalte mandli a obalte v kokosu.
Hotové kuličky uchovávejte v lednici.
Jak jsme slíbili, recept je jednoduchý a hotový velmi rychle. Snadno ho připravíte ve chvíli, kdy se vám nechce ztrácet čas pečením. Navíc si nemusíte dělat výčitky, až při vánočním obžerství spořádáte celý plech kokosových kuliček. Tyto kuličky jsou totiž zdravé, a můžete si je tak vychutnat, jak se vám zlíbí.
Dobrou chuť!
Foto: Pinterest
Recept: Ořechové trubičky plněné kakaovým krémem
Také jste jako děti milovali o Vánocích lahodné ořechové trubičky, které připravovala maminka nebo babička? Jsme si téměř jisti, že až do Vánoc vám tato lahůdka nikdy nevydržela. Chcete si letos připravit své vlastní? Máme pro vás recept, se kterým je budete mít hotové raz dva.
Recept na ořechové trubičky
Co budete potřebovat
Na ořechové trubičky
200 g hladké mouky
80 g cukru moučky
90 g másla
50 g mletých vlašských ořechů
1 žloutek
rum
Na kakaový krém
1 kostka másla
cukr moučka podle chuti
pár kapek rumu
kakao
čokoládová poleva na namáčení konců trubiček
Jak postupovat
Suroviny na ořechové trubičky dejte do větší mísy a vypracujte těsto. Jakmile máte hotovo, dejte těsto asi na půl hodiny do ledničky. Trubičky se vám pak budou lépe namotávat. Po uplynutí půl hodiny těsto vytáhněte. Do ruky si vždy vezměte malé kousky těsta a namotávejte na formy ve tvaru trubiček.
Ořechové trubičky pečte v troubě vyhřáté na 165°C. Mezitím si připravte kakaový krém tak, že společně rozmixujete uvedené ingredience.
Po upečení nechejte trubičky vychladnout a teprvé poté sundejte z formiček. Naplňte trubičky kakaovým krémem a dejte zatuhnout do ledničky. Jakmile trochu ztuhnou, vytáhněte je a namáčejte konce trubiček v čokoládové polevě.
Připravte si kouzlo Vánoc v kuchyni a upečte si dokonalé ořechové trubičky, které vás při prvním soustu přenesou do pohodových dětských let. Navíc jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.
Foto: Pinterest
Cukroví na poslední chvíli aneb v jednoduchosti je krása
Vánoce jsou tady za pár dnů a v nákupních centrech vrcholí to pravé předvánoční šílenství. Nestíháte? Nemáte dárky ani uklizeno? O pečení ani nemluvě? Nezoufejte a neházejte flintu do žita! S vánočním úklidem ani nákupem dárků vám sice nepomůžeme, máme pro vás ale několik bleskových receptů na jednoduché vánoční cukroví, které zvládnete přichystat za jeden jediný den!
7 luxusních náplní do vánočního cukroví, které si zamilujete
5 receptů na zdravé vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání (nejen) o Vánocích
Začátek měsíce prosince se v mnoha českých rodinách nese v duchu pečení. Rozpálená trouba, na pracovní desce mouka, vajíčka, olej, voňavé hrozinky, sklenička rumu i nasekané oříšky a plechy plné lahodného a křehkého cukroví, které čeká na své ozdobení a následně skončí v bříškách nedočkavých strávníků. Že se poznáváte? Co takhle ale pro jednou vyměnit klasické linecké a perníčky za jejich zdravější variantu? Máme pro vás rovnou 5 zdravých receptů na vánoční cukroví, díky nimž nemusíte trpět výčitkami.
4 druhy zajímavého vánočního cukroví
Vánoce bez cukroví? Ne, to prostě nejde a určitě si každý rád aspoň zobne něčeho krásně voňavého, nazdobeného a chuťově vynikajícího. Máme pro vás čtyři tipy na letošní vánoční cukroví. Dobrou chuť!
Medové perníčky – tradiční vánoční pochoutka pro velké i malé
Med a perníčky se k vánočním svátkům perfektně hodí. Co takhle tyto dvě specifické chutě a vůně spojit a doplnit vánoční tabuli o medové perníčky? V případě, že nechcete čekat, až vám klasické perníčky (návod na jejich zdobení krok po kroku zde) změknou a chcete si na lahodné chuti čerstvého perníku pochutnat ihned, je tato medová varianta vhodná právě pro vás. Naučíme vás připravovat medové těsto na perníčky a také vlastní koření, které dodá perníčkům jejich specifickou a nenahraditelnou chuť.
Netradiční recepty na rumové kuličky
Kdo by neznal rumové kuličky? Recepty na ně se často opakují, ale i přesto patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Chcete překvapit rodinu nebo známé netradičními rumovými kuličkami?
Nepečené vánoční cukroví, aneb jde to i jinak
Vánoce bez chutného cukroví si dnes již nedokáže představit snad nikdo z nás. Málokdo si však uvědomuje, že samotný nákup, příprava nejrůznějších těst, zpracování, vykrajování, pečení a zdobení je opravdu velmi náročným a zdlouhavým procesem s nejistým výsledkem.
Zdravé Vánoce? A proč ne?
Už děti v mateřské škole vám řeknou, že Vánoce, to jsou dárky, smažený kapr, bramborový salát, rybí polévka a cukroví. Jenže tyhle děti rozhodně nemají starosti nás dospělých, pro nás jsou Vánoce shon, stres a co hůř – kila navíc. Jak to udělat, abychom se drželi tradice a přitom uvařili i na Vánoce nejen chutně, ale i zdravě?